Ban bo po Kirgiziji obiskal še Uzbekistan, Tadžikistan in Kazahstan. Foto: EPA
Ban bo po Kirgiziji obiskal še Uzbekistan, Tadžikistan in Kazahstan. Foto: EPA

Kirgizija je druga postaja Ban Ki Muna na turneji po državah Srednje Azije, ki jo je v petek začel z obiskom Turkmenistana. Generalni sekretar ZN-a je kritiziral razmere na področju človekovih pravic v Kirgiziji, za katero je kritika hud udarec, saj je ta država nekoč veljala za otok demokracije v Srednji Aziji.

Pred parlamentom v prestolnici Biškek je generalnega sekretarja OZN pričakalo okoli 40 protestnikov, ki so kričali "na pomoč" in "svoboda", preden jih je policija potisnila nazaj in jim raztrgala transparente. Poslance je pozneje v govoru v parlamentu spomnil, da je zaščita človekovih pravic temeljno načelo Združenih narodov.

"Za Združene narode je zaščita človekovih pravic temeljno načelo, če želi biti država uspešna. Iskreno rečeno, dame in gospodje, nedavni dogodki so zaskrbljujoči, vključno s preteklimi dnevi. Ponavljam, vse človekove pravice je treba zaščititi, tudi svobodo govora in svobodo medijev," je dejal.

Čeprav Ban ni navedel konkretnih primerov, pa je imel verjetno v mislih prenehanje izdajanja neodvisnega časopisa in zaseg računalnikov na spletnem novičarskem spletnem portalu pod pretvezo, da je na njih nameščena piratska programska oprema.

Nazadovanje nekoč zgledne države
Nevladne organizacije že dolgo opozarjajo, da daje Zahod prednost nafti in varnosti pred demokracijo pri svojih odnosih z nekdanjimi sovjetskimi republikami v Srednji Aziji, ki se nahaja nad ogromnimi energetskimi zalogami in na oskrbovalni poti za Afganistan.

Kirgizija je po osamosvojitvi ob razpadu Sovjetske zveze pridobila ugled razmeroma napredne države v primerjavi s preostalimi nekdanjimi sovjetskimi republikami v regiji, kjer so se oblasti polastili avtokratski režimi. Razmere so se poslabšale po tem, ko je predsedniški položaj prevzel Kurmanbek Bakijev. Pod njegovo vladavino je močno nazadovala medijska svoboda, opozicija pa se pritožuje tudi nad nenehnimi pritiski oblasti.