Volitev se je udeležilo skoraj 80 odstotkov volilnih udeležencev. Foto: EPA
Volitev se je udeležilo skoraj 80 odstotkov volilnih udeležencev. Foto: EPA

Na četrtkovih predsedniških volitvah si je tako Bakijev zagotovil nov mandat, medtem ko je kandidat opozicije Almazbek Atambajev, ki je bil glavni tekmec dozdajšnjega predsednika, oblasti obtožil volilne prevare in zastraševanja opazovalcev. Atambajev je zbral le okoli pet odstotkov glasov, drugi kandidati pa le okoli enega odstotka.

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi je sporočila, da so predsedniške volitve v več pogledih kršile mednarodne standarde. Okoli 250 opazovalcev Ovseja je ocenilo, da je bil volilni dan zaznamovan s številnimi težavami in nepravilnostmi. Med drugim so ugotovili tudi dodajanje volilnih glasov v volilno skrinjico, netočnosti na volilnih seznamih in večkratno glasovanje.

V Ovseju priznavajo, da so imeli volivci možnost izbire med več kandidati in da je v volilnem procesu igrala pomembno vlogo civilna družba, vendar opozarjajo, da je imel Bakijev "neupravičeno prednost" pred svojimi nasprotniki, saj je v svojo korist izkoriščal državne vire, v medijih pa so se pojavljali številni njemu naklonjeni prispevki.