Protestniki so dosegli odstop vlade. Foto: EPA
Protestniki so dosegli odstop vlade. Foto: EPA
Kirgizija Moldomus Kongatijev
Minister za notranje zadeve Moldomus Kongatijev, ki naj bi ga protestniki ubili. Foto: EPA
Izredno stanje v Kirgiziji
Nemiri v Biškeku

"Dosegli smo dogovor, da bo vlada odstopila. Odločitve za zdaj še nismo potrdili pisno," je za agencijo Reuters dejala članica opozicijske stranke Socialni demokrati Galina Skripkina. Kot je še dejala Skripkina, je predsednik Kurmanbeka Bakijev z letalom odletel iz glavnega mesta Biškek v Oš.

Popoldanski dogodki v Kirgiziji so bili dramatični. Sprva so bili spopadi med protestniki in policisti tako silni, da je oblast razglasila izredne razmere in uvedla policijsko uro. Protivladni protestniki, ki so zahtevali odstop predsednika Bakijeva, ki ga obtožujejo koruptivnosti, so posušali zavzeti vladne prostore. Policisti so se pred množico branili tako s solzivcem kot s strelnim orožjem. pri tem naj bi bilo ubitih najmanj 40 ljudi, 400 jih je ranjenih. A protestniki so bili uspešnejši pri zavzemu prostorov državnega radia in televizije, ki so jima za nekaj časa celo preprečili oddajanje. V mediji pa je prišel tudi podatek, da so protestniki ugrabili ministra za notranje zadeve Moldomusa Kongatijeva, ki naj bi ga tako pretepli, da je ta poškodbam podlegel.

Kirgizija
- Število prebivalcev znaša 5.431.747.
- Večina prebivalcev je Kirgizov (64,9 %), Uzbekistancev (13,8 %), Rusov (12,5 %).
- Je ena izmed najrevnejših držav nekdanje Sovjetske zveze, ki je dosegla samostojnost 31. avgusta 1991.
- V državi prevladuje kmetijstvo. Pridelujejo predvsem volno, mesne izdelke, bombaž, tobak - zadnji dve surovini tudi izvažajo.
- Zunanji dolg države znaša 3.467 milijard dolarjev.
- V njej imajo vojaško oporišče tako ZDA kot Rusija.
- Predsednik Kurmanbek Bakijev je prišel na oblast leta 2005, in sicer s t. i. revolucijo tulipanov, ki je spodnesla takratno vlado Askarja Akajeva.
- Bakijev je ljudem obljubljal ponovno stabilnost države, a mu to ni uspelo zaradi prevelike koruptivnosti v državi. Protivladni protestniki mu očitajo, da je na visoke položaje postavil svoje sorodnike.
- Pod velikim nadzorom in pritiski vlade so mnogi mediji v državi.


Politični nemiri že od začetka marca hromijo Kirigizijo in opozicija je vse glasnejša v svojih zahtevah po odstopu Bakijeva, ki je na oblast prišel po množičnih protestih leta 2005, a ni izpolnil svojih obljub o boju proti korupciji in demokratizaciji revne države. Od predsednika zahtevajo tudi, da z visokih položajev odstrani svoje sorodnike.

Na nemire v nekdanji sovjetski republiki se je hitro odzvala Rusija in pozvala k umiritvi razmer. Namestnik ruskega zunanjega ministra Grigorij Karasin je dejal, da si Moskva želi reševanja vseh sporov na demokratičen način, in ne s silo.

Bana prosili za pomoč
V soboto je Kirgizijo obiskal generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, ki so ga za trenutek pričakali protestniki in ga prosili za pomoč pri varstvu človekovih pravic, nato pa jih je hitro razgnala policija. Posebej je v zadnjem času namreč na udaru svoboda govora, saj so oblasti utišale več neodvisnih medijev, še vedno pa je zaprt dostop do nekaterih spletnih strani v državi.

Izredno stanje v Kirgiziji
Nemiri v Biškeku