Ban med ogledom pagode Švedagon. Foto: EPA
Ban med ogledom pagode Švedagon. Foto: EPA
Ban Ki Mun v Mjanmaru

Bana so do pagode Švedagon, najsvetejšega budističnega kraja za Mjanmarce, pripeljali po aveniji, na kateri utrujeni prebivalci še tri tedne po Nargisu, odstranjujejo ruševine. "Prepričan sem, da bomo lahko premagali to tragedijo. Vašim ljudem sem prinesel sporočilo upanja. Hkrati upam, da bodo vaše oblasti uskladile prihod pomoči, tako da bo razdeljevanje pomoči potekalo hitreje in bolj organizirano."

Ob tem je vodilni Svetovne organizacije dejal, da so reševalne ekipe doslej lahko prišle le do četrtine tistih, ki potrebujejo pomoč. Eden najhujših ciklonov v Aziji v zadnjih desetletjih je najbolj opustošil delto reke Iravadi, po najnovejših podatkih pa je umrlo ali je pogrešanih skoraj 134.000 ljudi.

V petek pogovor s Švejem
Ban se je vpisal tudi v žalno knjigo na zunanjem ministrstvu, s helikopterjem pa namerava obiskati tudi območja južno od Jangona. V petek se bo srečal tudi z vodjo vojaške hunte Tanom Švejem, ki ga bo skušal prepričati, da sprejme tujo pomoč. "Ne verjamem, da lahko pričakujemo veliko od njegovega obiska, zato ker ZN-u tudi doslej ni uspelo vplivati na režim," je dejal odvetnik Njunt Aung.

Že tako veliko nezaupanje do tujine se je še povečalo po jesenskih ostrih protestih mednarodne skupnosti, potem ko je hunta nasilno obračunala s protestniki proti vojaškemu režimu, ki je na oblasti že 46 let.

K. T.

Ban Ki Mun v Mjanmaru