Bašar Al Asad, ki predsednikuje Siriji od 17. julija 2000, zagotavlja, da njegova vlada ne bo padla. Foto: EPA
Bašar Al Asad, ki predsednikuje Siriji od 17. julija 2000, zagotavlja, da njegova vlada ne bo padla. Foto: EPA
Bašar Al Asad, predsednik Sirije, med intervjujem
Od sredine marca, ko so se v Siriji začeli protivladni protesti, je umrlo 1.860 civilistov in 422 pripadnikov varnostnih sil, poroča sirska človekoljubna organizacija. Foto: EPA

Bašar Al Asad je v pogovoru za državno televizijo spregovoril o nemirnih razmerah v državi. Številni zahodni voditelji so ga v zadnjih dneh pozvali k odstopu, a se je Al Asad pozivom posmehoval in jih označil za "ničvredne".

"Njihove besede so brez vrednosti," je dejal Al Asad in dodal, da "o predsedniku, ki so ga izbrali sirski ljudje in ki ga na oblast ni postavil Zahod, predsedniku, ki ni bil ustvarjen v ZDA, takšnih pripomb ne bi smelo biti".

Začel bo veljati večstrankarski sistem
"Začeli smo opažati nekaj uspeha glede varnosti in lahko rečemo, da je položaj zdaj bolj pomirjujoč. Politična rešitev ne more biti vzpostavljena, če varnost ni ohranjena," je še dejal. Ob tem je povedal, da bodo lokalne volitve potekale decembra, februarja pa jim bodo sledile parlamentarne volitve po novem zakonu o političnih strankah, ki bo začel veljati ta teden.

Al Asad je ostro kritiziral zahodne demokracije: "Ko govorijo o reformah, mislijo, da jim moramo dati vse, kar si želijo, opustiti upor in naše pravice. Ne bi smele niti sanjati o tem. Ne bomo klonili pred njimi."

Kakšen bo tokratni odziv ulic?
Televizijski pogovor je bil njegov četrti javni nastop, odkar so v državi sredi marca izbruhnili množični protesti proti 40-letni vladavini njegove družine in arabsko-socialistične stranke Baas. Njegovi dosedanji govori so sicer vedno še bolj zaostrili napetosti na ulici in vodili v nove proteste z zahtevami po njegovem odstopu.

V svojem zadnjem govoru 20. junija je za nemire v državi okrivil tujo zaroto in "saboterje", obljubil nekatere reforme, a z ničimer nakazal možnosti konca politične vladavine svoje družine v Siriji.

Humanitarna misija ZN-a na ogledu
V državi je medtem danes začela delo humanitarna misija Združenih narodov, ki bo po večmesečnem krvavem zatiranju protestov s strani sirske vojske preučila humanitarne potrebe v državi. V Siriji se nasilje še vedno nadaljuje. Varnostne sile so v petek ubile 34 protirežimskih protestnikov, medtem ko so po vsej državi po petkovih molitvah potekali protesti. V soboto je vojska s tanki vdrla v mesto Homs, o novih žrtvah pa so iz države poročali tudi v nedeljo.