Bašir se otepa očitkov o avtoritarnosti njegove oblasti. Foto: Reuters
Bašir se otepa očitkov o avtoritarnosti njegove oblasti. Foto: Reuters

Tridnevne predsedniške volitve, ki so potekale od 13. do 15. aprila, so glavne opozicijske stranke bojkotirale, zato 71-letni Bašir, ki Sudanu vlada od leta 1989, ni imel resnih tekmecev.

Iz državne volilne komisije so sporočili, da je za Baširja glasovalo 94,05 odstotka tistih, ki so odšli na volišča. Njegov najbližji zasledovalec Fadl el Sajed Šuiab iz majhne Zvezne stranke za resnico je prejel le 1,43 odstotka glasov.

Sporne volitve so naletele na mednarodne kritike, saj so prejšnji teden ZDA, Velika Britanija in Norveška kritizirale sudanske oblasti, ker jim ni uspelo zagotoviti svobodnega in poštenega volilnega okolja.

V času predvolilne kampanje je Bašir rojake prepričeval, da je garant za stabilnost in preprečitev kaosa, ki so mu bile priča nekatere druge arabske države po množičnih protestih med arabsko pomladjo leta 2011.

Mednarodno kazensko sodišče je proti Baširju izdalo nalog za prijetje zaradi obtožb o genocidu in drugih grozodejstvih v zahodni sudanski pokrajini Darfur, kjer je leta 2003 izbruhnil upor lokalnega prebivalstva.

Sudan se bori tudi z drugimi izzivi, predvsem gospodarskim nazadovanjem, odkar se je leta 2011 odcepil Južni Sudan in razglasil neodvisnost. V južnem delu je namreč ostala večina naftnih polj, ki so bila pred tem glavni vir prihodkov države.

V zadnjem času so šle Kartumu na roke nižje cene nafte na svetovnih trgih in dobra letina, a brezposelnost in inflacija še naprej ostajata na skrb vzbujajoče visoki ravni.