Ben Bernanke se poslavlja. Foto: EPA
Ben Bernanke se poslavlja. Foto: EPA


Kot kaže, se njen dosedanji predsednik Ben Bernanke namreč ne bo potegoval še za tretji štiriletni mandat, v javnost pa že prihajajo novice o boju za mesto novega prvega moža institucije, ki vodi ameriško monetarno politiko.

Ameriško centralno banko, krajše Fed, je zadnjih osem let in torej tudi skozi čas krize vodil Ben Bernanke. Njegovo upokojitev je napovedal kar sam Obama in dodal, da bo na to mesto imenoval človeka, ki se zaveda dvojnega poslanstva Feda: ohranjanja stabilnosti cen in skrbi za čim večjo zaposlenost.
Postopek imenovanja prvega moža Feda je doslej večinoma potekal daleč proč od oči javnosti, a tokrat je drugače. Številni vplivni ekonomisti in tudi skupina demokratskih kongresnikov namreč javno podpirajo kandidaturo zdajšnje podpredsednice Feda Janet Yellen. Sam Obama pa naj bi bil bolj naklonjen Lawrenceu Summersu, finančnemu ministru v vladi Billa Clintona in nekdanjemu predsedniku univerze Harvard. A Summers, ki je tesno povezan z Wall Streetom, je bil med tistimi, ki so se v letih pred krizo zavzemali za deregulacijo finančnega poslovanja, zato mu številni očitajo, da je tudi sam pripomogel k napihnjenju dolžniškega balona.
Med naloge Feda, ki je od vlade neodvisna ustanova, spadajo vodenje državne monetarne politike, nadzor in regulacija bančnega sektorja ter vzdrževanje stabilnosti finančnega sistema, s čimer sooblikuje gospodarsko in finančno sliko doma in po svetu. Kdor bo nasledil Bernankeja, bo najverjetneje upošteval njegovo napoved, da bo politiko spodbujanja gospodarstva počasi nadomestila zategnitev pasu, kar pomeni zmanjšan odkup obveznic in višjo obrestno mero. Te dni pa je slišati tudi pripombe, da bi si moral Fed zastaviti še en cilj, in sicer čim večjo neodvisnost od zahtev Wall Streeta.

Erna Strniša, Radio Slovenija