Na začetku maja je bilo na evropskih borzah še veselo, zadnje čase pa je smer navzdol. Vseevropski delniški indeks FTSEurofirst 300 je pretekli teden izgubil 3,7 odstotka, kar je največja tedenska izguba v zadnjem letu. Njegova vrednost je zdaj najnižja po decembru. V petek je zaradi pretresov v koaliciji tla pod nogami izgubila borza v Atenah, saj je osrednji indeks izgubil šest odstotkov. Foto: EPA
Na začetku maja je bilo na evropskih borzah še veselo, zadnje čase pa je smer navzdol. Vseevropski delniški indeks FTSEurofirst 300 je pretekli teden izgubil 3,7 odstotka, kar je največja tedenska izguba v zadnjem letu. Njegova vrednost je zdaj najnižja po decembru. V petek je zaradi pretresov v koaliciji tla pod nogami izgubila borza v Atenah, saj je osrednji indeks izgubil šest odstotkov. Foto: EPA
Ben Bernanke
Ameriška centralna banka (Fed) je na začetku finančne krize leta 2008 obrestno mero Fed funds znižala na ničelno raven in uvedla še izredne likvidnostne ukrepe, kot je kvantitativno sproščanje (QE 3), v okviru katerega Fed odkupuje obveznice. Fedova aktiva se je od leta 2008 več kot potrojila in znaša 3300 milijard dolarjev. Foto: EPA
Zlato neusmiljeno pada, še bolj pa srebro, ki je zdrsnilo pod 20 dolarjev. Foto: Reuters

V sredo in četrtek so delnice občutno izgubljale, medtem ko je bil na Wall Streetu petek že rahlo pozitiven. V četrtek je newyorški delniški indeks S & P 500 ob največjem letošnjem prometu izgubil dva odstotka in pol (največ po novembru 2011) in zdrsnil pod 50-dnevno drseče povprečje, kar je slab signal. Prvič po začetku maja je ta indeks zdrsnil pod 1.600 točk. Na tedenski ravni se je znižal za 2,1 odstotka, a je v primerjavi z začetkom leta še vedno za zajetnih 12 odstotkov v plusu.

Kako brez Fedovih spodbud?
Kot je znano, so indeksi maja dosegli rekordne vrednosti, kar je zlasti posledica akcije ameriške centralne banke. Ta mesečno odkupi za 85 milijard dolarjev obveznic, izjemna vsota pa v določeni meri konča tudi na delniškem trgu. Kot plima, ki na površje prinese vse ... Ker je v sredo predsednik Feda Ben Bernanke izjavil, da bi utegnil Fed že konec leta znižati obseg nakupov obveznic, sredi prihodnjega leta pa program QE 3 povsem opustiti, če se bo gospodarstvo postavilo na noge, se zdaj borzniki sprašujejo, kako bo Wall Street "preživel" brez vseh teh Fedovih spodbud.

Dow Jones (ZDA)

14.802 točk
Nasdaq (ZDA)3.357
DAX30 (Frankfurt)7.789
Nikkei (Tokio)13.230
10-letne slov. obvezn.donos: 6,74 %
10-letne am. obvezn.donos: 2,51 %
EUR/USD1,3123
USD/JPY97,73
EUR/CHF1,2269
Nafta brent100,93 USD
Zlato1.295 USD
Euribor, 6-mesečni0,333 %



Padajo tudi obveznice
Kar je dobro za gospodarstvo (po zadnjih napovedih naj bi stopnja brezposelnosti že do konca leta 2014 padla na od 6,5 do 5,8 odstotka in ne šele leta 2015), torej ni nujno dobro (vsaj kratkoročno) za lastnike delnic in tudi obveznic. Cene obveznic so namreč prav tako zgrmele navzdol, s tem pa njihove zahtevane donosnosti navzgor. Pri ameriški desetletni obveznici se je donos povzpel že nad 2,50 odstotka, medtem ko je donos primerljive slovenske obveznice 6,74 odstotka.

Nafta brent pri 100 dolarjih našla podporo
Evropske borze so sledile padcem v ZDA in so na letošnjem dnu. Frankfurtski DAX30 je v petih dneh izgubil 4,2 odstotka. Za dodatno negotovost je poskrbela Kitajska. Tam se je medbančna obrestna mera v četrtek zvišala nad 13 odstotkov, v petek pa padla na dobrih osem odstotkov, kar je še vedno zelo veliko. Dolar se je okrepil, nafta pa padla. Sod brenta, ki je bil še v torek nad 106 dolarji, je v petek zdrsnil na 100 dolarjev. Tudi zlato že nekaj časa ni več privlačna naložba. Nevarnosti inflacije namreč trenutno ni, tako da je zlata unča vredna že manj kot 1.300 dolarjev. Od rekorda iz septembra 2011 je oddaljena že več kot 30 odstotkov.

Odmevne novice ni pričakovati
Na Ljubljanski borzi je že zavladalo poletno mrtvilo. Promet je nizek, delnice pa so zadnji teden pocenile. Indeks SBI TOP je izgubil 2,27 odstotka, pri čemer je za 18 odstotkov padel tečaj Nove KBM. "Trenutne razmere ne presenečajo. Za večje premike bi verjetno potrebovali kakšno odmevno novico, ki pa je niti ne pričakujemo v kratkem. Nekaj dinamike je okrog Mercatorja (tečaj: 101 EUR), kjer pa cena še vedno odraža precejšnjo skepso do dejanske uresničitve nakupa s strani Agrokorja," je za MMC povedal Uroš Ožbolt (Alta skladi).

Navzgor le Gorenje

"Malenkost je v zadnjem času pridobil tudi Telekom, ko je postajalo bolj jasno, da bo paket 15 podjetij verjetno dobil podporo tudi v parlamentu. Za večji premik pa bo dejansko potreben tudi konkreten korak v postopku prodaje, brez tega vlagatelji zaradi slabih izkušenj iz dosedanjih napovedi privatizacije ne bodo reagirali," je še dodal Ožbolt. Med delnicami blue chip je rast (polodstotna) uspela le Gorenjevim delnicam. Najprometnejša Krka se je obdržala nad 50 evri.