Knjiga Luč sveta, ki bo izšla v torek, je prišla na naslovnice, ker je v njej papež (na rahlo) odprl vrata uporabi kondomov. Foto: EPA
Knjiga Luč sveta, ki bo izšla v torek, je prišla na naslovnice, ker je v njej papež (na rahlo) odprl vrata uporabi kondomov. Foto: EPA

"Če papež spozna, da fizično, psihološko in spiritualno ni več sposoben opravljati svojih dolžnosti, potem ima pravico in v nekaterih okoliščinah tudi obveznost, da odstopi," je v knjigi z naslovom Luč sveta, knjigi pogovorov, ki jih je z njim opravil nemški katoliški novinar Peter Seewald, odkrito priznal papež.

Zadnji papež, ki je prostovoljno odstopil, je bil po le petih mesecih vladanja Celestin V. leta 1294. Gregor XII. je nerad abdiciral leta 1415, da bi končal spor s tekmecem za vodenje Svetega sedeža. V začetku leta, ko je Vatikan pretresel val novih razkritij spolnih zlorab duhovnikov, so se zvrstili pozivi k odstopu Benedikta XVI., ki pa je v knjigi dejal, da "ne bi zbežal" v času krize. "Odstopiš lahko v mirnem trenutku ali ko preprosto ne moreš več nadaljevati," je dodal.

Papež je pri 83-letih precej trdnega zdravja, a priznava, da čuti, kako njegova moč počasi peša. "Seveda me včasih skrbi in se sprašujem, ali mi po fizični plati lahko uspe," pravi o zahtevnosti svojega dela, predvsem o potovanjih.

"V Cerkvi ni prostora za upokojenega papeža"
Vatikan precej nerad govori o možnosti odstopa papeža. V kanonskem pravu obstaja predpis, da lahko papež odstopi, a to mora storiti po lastni volji, odstopa pa ni treba nikomur sprejeti; tega predpisa pa do zdaj ni uporabil še nihče. V preteklosti so nekateri papeži razmišljali o odstopu, a je to prišlo na dan šele po njihovi smrti.

Papež Janez Pavel II., predhodnik Benedikta XVI., katerega zdravje je v zadnjih letih njegovega življenja močno opešalo, je razmišljal o odstopu, nato pa svojemu zdravniku rekel, da "v Cerkvi ni prostora za častno upokojenega papeža".

Kaj bi počel upokojeni papež?
Cerkveni zgodovinarji menijo, da bi se moral upokojeni papež skoraj zagotovo umakniti iz javnega življenja - morda bi odšel v samostan -, da ne bi nad njegovim naslednikom visela njegova senca. Ob odstopu papeža bi se pojavila nevarnost, da bi Cerkev zdrsnila v shizmo, saj bi tisti, ki se ne bi strinjali s pogledi novega papeža odločili, da bodo kot voditelja Cerkve priznali njegovega predhodnika, še menijo cerkveni zgodovinarji.