Papež še vedno nasprotuje uporabi kondomov, a to dopušča v nekaterih primerih. Foto: Reuters
Papež še vedno nasprotuje uporabi kondomov, a to dopušča v nekaterih primerih. Foto: Reuters

Benedikt XVI. v knjigi pogovorov, ki jih je z njim opravil nemški novinar Peter Seewald, pravi, da je uporaba kondomov "v določenih primerih" sprejemljiva, predvsem pri "zmanjšanju tveganja okužbe z virusom HIV". V izjavi je papež precej omilil svoje stališče do kondomov. Med lansko potjo v Afriko je Benedikt XVI. dvignil precej prahu, ko je dejal, da delitev kondomov ni pravi odziv v boju proti aidsu in da bi lahko celo poslabšala okuženost s HIV-om.

Izvršni direktor skupnega programa Združenih narodov za HIV/aids (Unaids) Michel Sidibe je papeževo izjavo označil kot "pomemben korak" Vatikana. "Ta poteza priznava, da imata odgovorna spolnost in uporaba kondomov pomembno vlogo pri preprečevanju širjenja okužbe z virusom HIV," je dodal.

"Naslednji najboljši korak"
Sidibe je še povedal, da so leta 2009 z Vatikanom potekale razprave o preprečevanju širjenja virusa HIV in da bi lahko s skupnimi močmi ustvarili svet brez okužb z virusom HIV, brez diskriminacije in brez smrti zaradi aidsa.

Papeževa izjava "sprejema realnost", pa meni vodja Ketama, kenijskega gibanja za boj proti HIV-u/aidsu. "Če Cerkvi ni uspelo ljudi prepričati, da sledijo njenim moralnim vrednotam in izvajajo abstinenco, potem mora sprejeti naslednji najboljši korak in spodbuditi uporabo kondomov," meni.

Izjava kaže, da se je papež sposoben učiti iz izkušenj, pa meni skupina za reformo cerkve Mi smo Cerkev (We Are Church).

Vatikan neomajan
Na poročanje medijev, da pomenijo papeževe izjave premik v odnosu Katoliške cerkve do kontracepcije, se je že odzval Vatikan in njegov tiskovni predstavnik Federico Lombardi je opozoril, da v papeževi izjavi ni ničesar "revolucionarnega" in poudaril, da uporaba kondomov ne predstavlja rešitve problema širjenja aidsa.

Lombardi je sporočil, da papež nima namena "reformirati ali spremeniti" nauka Cerkve, ki prepoveduje uporabo kondomov in drugih vrst kontracepcije. Po njegovih besedah Katoliška cerkev kondomov ne pojmuje kot "moralno rešietv" za širjenje aidsa.