Množica, zbrana pred vladnim poslopjem. Foto: Reuters
Množica, zbrana pred vladnim poslopjem. Foto: Reuters
Transparent
"Vse je enako, le njega ni," piše na transparentu, pri čemer se misli na nekdanjega srbskega voditelja Slobodana Miloševića, ki so ga odnesli množični protesti oktobra leta 2000. Foto: EPA
Eno glavnih sporočil protestnikov premierju Vučiću je "Puk'o si" oziroma "Gotof si". Foto: BoBo
V Beogradu se zbira po več tisoč ljudi, protesti pa potekajo tudi v številnih drugih mestih po državi. Foto: BoBo

di, nezadovoljnih z vladavino premierja Aleksandra Vučića.

V srbskem glavnem mestu protivladni protesti trajajo že od ponedeljka. Kot poroča portal balkaninsight.com, se je pred poslopjem vlade zbralo več tisoč ljudi, promet je bil ustavljen.

Današnji protesti se razlikujejo, saj so protestirali tako mladi (kot predhodne dni) kot člani policijskega in vojaškega sindikata, ki zahtevajo višje plače in boljše delovne pogoje, ter podporniki civilne iniciative Ne utapljajmo Beograda, ki nasprotuje megalomanskemu gradbenemu projektu Beograd na vodi, saj mu očitajo nezakonitost, netransparentnost in nedemokratičnost. Iniciativa Ne utapljajmo Beograda je v zadnjem letu v glavnem mestu organizirala več množičnih protestov proti mestnim oblastem.

Tabloid Informer, znan po svoji odločni naklonjenosti Vučiću, je pisal, da protestniki v Beogradu načrtujejo "radikalizacijo" in da bodo "sprožali spopade". Informer je sicer znan po zelo pristranskem in hujskaškem pisanju.

V petek že peti dan protestov
V srbskih mestih so v petek že peti dan potekali "protesti proti diktaturi" premierja Vučića, ki se jih udeležujejo predvsem mladi, organizirajo pa se prek družbenih omrežij. Srbski časopis Danas je poročal, da je bilo v Beogradu zaradi slabega vremena vidno manj ljudi kot v preteklih dneh, ko se jih je že na začetku protestov ob 18. uri zbralo več tisoč.

Protestniki so se med pohodom po središču mesta spet ustavili pred poslopjem javne radiotelevizije RTS, ki ji očitajo neuravnoteženo poročanje, naklonjeno premierju, ki je v nedeljo prepričljivo zmagal v prvem krogu predsedniških volitev. Nato so se zaustavili pred poslopjem vlade in vzklikali "Nisi moj predsednik". Med sporočili na transparentih so bili tudi "Ljudstvo je lačno, elita se veseli", "Nihče ne sme biti lačen in brez doma" in "Kdor laže, ta je Vučić".

Protesti tudi v drugih mestih
Protesti so se po ponedeljku razširili po številnih mestih po Srbiji. Protesti, sicer v manjšem obsegu kot v Beogradu, tako potekajo tudi v Nišu, Novem Sadu (v obeh mestih protestira po več tisoč ljudi), Zrenjaninu, Užicah, Smederevu, Požarevcu, Kragujevcu, Kruševcu, Leskovcu, Somborju in drugje.

V Novem Sadu so protestniki v petek sporočili, da se bodo v soboto pridružili protestnikom v Beogradu, še poroča Danas.

Med zahtevami zamenjave na RTS-u
Protestniki so že predložili nekaj zahtev. Med njimi so zahteva po odstopu Vučića, revizija volilnega seznama in uvedba elektronskega glasovanja, zamenjava članov republiške volilne komisije in predsednice skupščine Maje Gojković, ker je 1. marca za šest tednov prekinila delo parlamenta, s tem pa opoziciji pred volitvami odvzela možnost za izražanje mnenj.

Protestniki zahtevajo tudi zamenjavo urednikov na javni radioteleviziji zaradi "režimskega poročanja in neenakomerne zastopanosti kandidatov" v času predvolilne kampanje, ponovitev predsedniških volitev in obvezne referendume o vseh pomembnih vprašanjih.

"Srbski vojak in policist ne bosta izdala naroda"
Potem ko je sindikat policije v petek v sporočilu poudaril, da je "treba poslušati otroke", je tudi sindikat vojske sporočil, da bodo danes s protestom "Ministri, voljno" in "Ni predaje" izrazili nezadovoljstvo z razmerami v državi in odnosom do vojske. Predsednik policijskega sindikata Veljko Mijailović je v nagovoru pred vladnim poslopjem sporočil, da so minili časi, ko so politiki policijo postavljali nasproti narodu. "Danes smo skupaj, preoblikovani v veliko koalicijo - vojska, policija in narod," je dejal.

Od notranjega ministra Nebojše Stefanovića, ki je za danes ukazal izredno angažiranje večjega števila policistov v Beogradu oziroma delovno obveznost za vse zaposlene na notranjem ministrstvu, je zahteval, da dovoli udeležbo na protestih vsem, ki so nezadovoljni. Študentom je dejal, da so "svobodna, pogumna in pametna Srbija in prihodnost države".

Predsednik sindikata vojske Novica Antić je opozoril, da si sindikat že dve leti brez uspeha prizadeva, da bi z vlado sedli za pogajalsko mizo. Opozoril je, da je lani iz vojske odšlo več kot 1.600 ljudi, in to v času, "ko je Srbija varnostno ogrožena". Vprašal se je, ali si posamezniki, ki se ne želijo pogovarjati z vojsko, "zaslužijo, da so vrhovni poveljniki vojske".

Povedal je, da so večini pripadnikov vojske danes ukazali udeležbo v čistilni akciji Očistimo Srbijo, da bi jim preprečili udeležbo na protestu. "Oni danes v uniformah, z metlami v rokah, čistijo Srbijo ... Ni težave, očistili jo bomo, samo pripravite mnogo zabojnikov, ker je v Srbiji veliko smeti," je sporočil. "Eno pa si zapomnite - srbski vojak in srbski policist nikoli ne bosta izdala svojega naroda," je še poudaril Antić.