Silvijo Berlusconi zaenkrat ostaja na čelu vlade. Foto: EPA
Silvijo Berlusconi zaenkrat ostaja na čelu vlade. Foto: EPA

Na novinarsko vprašanje, ali je odstopil kot predsednik vlade in s tem končal vladno krizo, je Berlusconi kratko dejal: Ne. Tako so se že pojavila nova ugibanja o nadaljevanju krize, ki jo je po poraznih lokalnih volitvah sprožila Krščanskodemokratska stranka (UDC) z odhodom iz vlade.

Berlusconi se je dopoldne na sestanku koalicije Hiše svoboščin s koalicijskimi partnerji dogovoril, da bo Ciampiju ponudil svoj odstop in ga hkrati zaprosil za podelitev novega mandata za sestavo vlade. Vendar pa na sestanku Berlusconi Ciampiju ni ponudil odstopa, Ciampi pa je takoj po enournem sestanku izjavil, da sprejema odstop štirih ministrov UDC-ja.

Salto krščanskih demokratov
UDC se je na podlagi zagotovil o sestavi nove koalicije odločil za vrnitev v vlado, vendar le če bi nova koalicijska pogodba stranki dajala večje pristojnosti. Stranka se je za izstop iz koalicije desnih strank, združenih v Hiši svoboščin, odločila v petek, s čimer je sprožila najhujšo krizo Berlusconijeve vlade doslej.

Še en poraz desnih strank
Na lokalnih volitvah v južnoitalijanski deželi Basilicata, ki so potekale včeraj in danes, je s 70 odstotki slavila koalicija levih strank. S tem je poraz Berlusconijeve Hiše svoboščin, ki je na lokalnih volitvah pred 14 dnevi zmagala le v dveh italijanskih deželah, še hujši. Hiša svoboščin obvladuje le še štiri od 20 italijanskih pokrajin.