Kupi smeti so načeli podobo Italije v tujini, a Berlusconi pravi, da je zdaj tega konec. Foto: EPA
Kupi smeti so načeli podobo Italije v tujini, a Berlusconi pravi, da je zdaj tega konec. Foto: EPA

Berlusconi je ob izvolitvi maja letos obljubil, da bodo redne seje vlade potekale v Neaplju, dokler ta ne bo očiščen kupov smeti, ki se na mestnih ulicah nabirajo že več mesecev. V tem času je poslal vojake na odlagališča smeti, da bi jih varovali pred jeznimi prebivalci, medtem ko je mesto sklenilo začasne dogovore o pošiljanju smeti v druga italijanska in evropska mesta.

"Popolna industrijska obdelava odpadkov bo pripravljena v treh letih, kolikor je treba za gradnjo štirih sežigalnic," je dejal italijanski premier in zagotovil, da bo prva zgrajena do konca leta in bo smeti uporabljala za gorivo, s katerim bo proizvajala elektriko.

"Krivi so drugi"
Berlusconi je krivdo za "smetarsko" krizo v tretjem največjem italijanskem mestu naprtil prejšnji levosredinski vladi, čeprav vzroki ležijo že 14 let nazaj, kar vključuje tudi njegov dvakratni mandat na čelu italijanske vlade. Prste ima vmes tudi krajevna mafija Camorra, ki je stegnila lovke tudi v donosen posel z odvozom odpadkov.

Uradna odlagališča so bila polna konec lanskega leta in smeti so se začele nabirati na ulicah. Poskusu odprtja novih odlagališč so takoj zatrli jezni prebivalci, ki so postavljali barikade in se celo spopadli s policijo.

G. V.