V Italiji so kmalu po napadu začeli prodajati kipec Berlusconija z okrvavljenim obrazom. Foto: EPA
V Italiji so kmalu po napadu začeli prodajati kipec Berlusconija z okrvavljenim obrazom. Foto: EPA
Silvio Berlusconi
Italijanski premier Silvio Berlusconi po napadu (levo) in po odhodu iz milanske bolnišnice (desno). Foto: EPA

Pred dobrim tednom je v 73-letnika napadalec vrgel kipec milanske katedrale in mu pri tem zlomil nos ter zbil dva zoba. Svetovne medije so preplavile fotografije okrvavljenega Berlusconija, mnogi pa so se spraševali, kako naprej. Kaj se dogaja s politično komunikacijo v Italiji, ki jo je do dna s svojimi izjavami in dejanji pravzaprav spravil ravno Berlusconi.

Rezultati raziskave agencije ISPO, ki jih je objavil italijanski časopis Corriere della Sera, so pokazali, da je Berlusconiju priljubljenost narasla na 55,9 odstotka. To pomeni, da je v samo dveh mesecih njegova priljubljenost zrasla za dobrega 7,3 odstotka.

Znani italijanski statistik Renato Mannheimer je pojasnil, da je Berlusconiju priljubljenost narasla predvsem med mlajšimi volivci in katoličani. Nekaj glasov naj bi pridobil tudi med srednjelevičarskimi volivci.

Berlusconi ostaja
"Vsakomur je jasno, da je premier, ki podkupuje najstnice in priče na sodišču, ki je ubil medijsko svobodo, pošast, množični morilec in tiran. Tako bo človek s slabim umom prepričan, da mora takšnega tirana ubiti, da bo lahko postal narodni junak," je dejal Berlusconi.

Berlusconi je svojim podpornikom obljubil, da se ne bo umaknil s političnega prizorišča. "Grem naprej za dobrobit svoje dežele ... Dva od treh Italijanov sta na naši strani, saj verjamejo, da ljubezen in solidarnost vedno zmagata nad zavistjo in sovraštvom."