Berlusconi je po dvajsetih letih sodnih postopkov pred prvo pravnomočno obsodbo. Foto: EPA
Berlusconi je po dvajsetih letih sodnih postopkov pred prvo pravnomočno obsodbo. Foto: EPA
Milano
Sodišče v Milanu je 24. junija odločilo, da je Berlusconi kriv zaradi spolnih odnosov z mladoletno prostitutko in zlorabe položaja. Prisodili so mu sedem let zapora in dosmrtno prepoved opravljanja javnih funkcij. Foto: EPA
Berlusconi čaka na razsodbo

Vrhovno sodišče v Rimu, ki je najvišji prizivni sodni organ v Italiji, bo začelo odločati o Berlusconijevi pritožbi na obsodbo zaradi davčne prevare v primeru Mediaset. Po poročanju italijanskih medijev dokončne odločitve ne gre pričakovati pred sredo ali četrtkom, lahko pa se zgodi celo, da bo sodišče ugodilo prošnji Berlusconijevih odvetnikov in obravnavo procesa preložilo na september.

Kot je za Radio Slovenija poročala italijanska dopisnica Mojca Širok, sta druga mogoča razpleta tudi oprostilna sodba ali pa razveljavitev in nov proces, ki pa bi se verjetno nikoli ne končal, saj bo kaznivo dejanje zastaralo čez dobro leto.

Berlusconi bi moral zapustiti senat
Berlusconi je bil obsojen, ker je njegovo medijsko podjetje Mediaset pri nakupu televizijskih in filmskih pravic v ZDA prirejalo računovodske izkaze. S tem se je Mediaset v 90. letih prejšnjega stoletja izognil plačilu več milijonov evrov davkov. Sodišči na prvi in drugi stopnji sta Berlusconiju dodelili štiriletno zaporno kazen, od tega tri leta pogojno, in petletno prepoved opravljanja javnih funkcij.

Če bo sodbo potrdilo še vrhovno sodišče, bo Berlusconi, ki je ključni podpornik vlade italijanskega premierja Enrica Lette, izgubil sedež v senatu, kar bi lahko zamajalo tudi že sicer šibko vlado. Prisilni konec Berlusconijeve kariere pa bi pomenil tudi hud udarec za italijansko desnico.

Kot je še povedala Širokova, so predstavniki Berlusconijeve stranke Ljudstvo svobode v primeru obsodbe že napovedali množične demonstracije in zagrozili s padcem vlade, njihova koalicijska partnerica, Demokratska stranka, pa je zagrozila, da bo vlada padla, če bo Ljudstvo svobode s protesti spodjedalo avtonomijo sodstva.

Berlusconi bi lahko kazen prestajal tudi v hišnem priporu
Ker je Berlusconi starejši od 70 let, bi kazen lahko prestajal v hišnem priporu, saj italijanska zakonodaja starejšim od 70 let to dovoljuje, a je nekdanji premier v pogovoru za italijanski časnik Libero to možnost zavrnil in dejal, da bi življenje raje preživel za zapahi. "Nisem noben kriminalec, ki ga je treba prevzgojiti. Star sem skoraj 77 let in bi imel pravico do hišnega pripora, toda če bodo odločili, da sem kriv, bom šel v zapor," je zatrdil. Kazen bi lahko Berlusconi prestajal tudi z družbenokoristnim delom.

Berlusconi čaka na razsodbo