Berlusconi je Prodiju čestital prvič med pogrebom italijanskih vojakov, ki so umrli v Iraku. Foto: EPA
Berlusconi je Prodiju čestital prvič med pogrebom italijanskih vojakov, ki so umrli v Iraku. Foto: EPA
Romano Prodi
Romana Prodija zdaj čaka naporno delo pri sestavi vlade. Foto: EPA

Odločitev o odstopu je Berlusconi sporočil v soboto, potem ko je zmagovalcu parlamentarnih volitev Romanu Prodiju uspelo, da sta njegova kandidata kljub začetnim zapletom postala predsednika poslanske zbornice in senata.

Berlusconi je najprej o odstopu obvestil vladni kabinet, nato pa se je takoj odpravil še v predsedniško palačo. S tem se je začelo odštevanje dni do sestave nove vlade pod vostvom Prodija.

Berlusconi sicer še vedno ni priznal zmage Prodija, ki naj bi po napovedih do konca tedna predstavil svoj vladni kabinet, ki ga bo sestavilo devet strank koalicije. Zaradi velikega števila strank v koaliciji in njihove različnosti, saj so v njej tako komunisti kot tudi krščanski demokrati, mnogi Prodiju napovedujejo kratko vladanje.

Prodijeva levosredinska koalicija je na volitvah 9. in 10. aprila zmagala z 24.755 glasovi razlike pred Berlusconijevo desnosredinsko koalicijo Hiša svoboščin. V poslanski zbornici ima Prodijeva koalicija 340 poslancev in Hiša svoboščin 277, v senatu pa prva 158 in druga 156 senatorjev.