Levosredinska koalicija Romana Prodija je sestavljena iz devetih strank, zmagala pa je le za las. Recept za neuspeh in nove volitve? Foto: EPA
Levosredinska koalicija Romana Prodija je sestavljena iz devetih strank, zmagala pa je le za las. Recept za neuspeh in nove volitve? Foto: EPA
Vladimir Luxuria
Vladimir Luxuria je poslanec stranke reformiranih komunistov in je prvi transeksualec, ki sedi v parlamentu kake evropske države. Foto: Reuters

Martini, ki je politični zaveznik tesnega zmagovalca italijanskih volitev Romana Prodija, je šele v drugem glasovanju dobil večino enega glasu. Opozicija je nato odkrila, da je bil na dveh glasovnicah preimenovan v Francesca in zahtevala razveljavitev glasovanja, ki bo zdaj ponovljeno.

Analitiki menijo, da izjemno tesna zmaga leve sredine na volitvah Prodiju ne zagotavlja dolge in stabilne vladavine. Verjetni novi italijanski premier bo namreč moral zbrati vse glasove, če bo želel izpeljati svoje projekte, pri čemer bo morda moral sklepati prevelike kompromise.

Komunistični kandidat še brez podpore

V poslanski zbornici Prodijev kandidat Fausto Bertinotti iz komunistične stranke v prvem krogu po pričakovanjih ni zbral dvotretjinske podpore poslancev. V 630-članski zbornici naj bi bila izvolitev Bertinottija v kasnejših krogih glasovanj precej verjetna, saj ima Prodijeva koalicija 340 poslancev, Berlusconijeva koalicija pa 277.

V 315-članskem senatu, kjer ima levica 158 senatorjev, desnica 156, en senator pa je neodvisen, je Prodijev vpliv bolj negotov. To je pokazala že razveljavljena izvolitev Marinija, ki je dobil večino enega glasu.

Po mnenju mnogih bodo prihodnjo italijansko politiko zato mnogokrat določali glasovi sedmih dosmrtnih senatorjev, ki pa pogosto glasujejo po svoji vesti, ne strankarski naklonjenosti.