Za Prodiju so prve težave znotraj koalicije nastopile, še preden si je dobro opomogel po zmagovitem slavju. Foto: EPA
Za Prodiju so prve težave znotraj koalicije nastopile, še preden si je dobro opomogel po zmagovitem slavju. Foto: EPA
Silvio Berlusconi pred privrženci stranke Naprej, Italija! v Trstu
Berslusconi je vse bolj osamljen v zatrjevanju, da je šlo na volitvah za veliko volilno prevaro. Foto: Reuters

Ne verjamem, da lahko ti gospodje resnično vladajo. Silvio Berlusconi v Trstu

Po zmagi koalicije levih strank na parlamentarnih volitvah pod vodstvom Romana Prodija se je med partnerji vnel hud spopad za prestižni mesti vodij obeh domov parlamenta, še posebej v poslanski zbornici.

Položaj želita zase tako Fausto Bertinotti iz komunistične stranke in Massimo D'Alema iz Levih demokratov. Bertinotti naj bi v primeru, da mu položaj ne bo pripadel, že zagrozil z odhodom iz koalicije. "Zelo sem šokiran. Javnosti kažemo obupno podobo naše koalicije," je bil nad potezo koalicijskega partnerja ogorčen D'Alema, sicer vodja največje stranke koalicije.

Prodi bo odločen
Romano Prodi je že napovedal rešitev zapleta, ki mnogim, zlasti tistim na desnici, služi kot dokaz, da leva koalicija strank ne bo dolgo zdržala na oblasti. Prodi je dejal, da njegova odločitev, ki jo bodo morale spoštovati vse stranke, ne bo težka, bo pa zagotovo za nekatere boleča.

Medtem svoje račune izpostavljajo že tudi v majhni stranki Demokratični zvezi za Evropo, katere voditelj Clemente Mastella je dejal, da je zelo nezadovoljen s prvimi Prodijevimi potezami. Čeprav podrobnosti ni navedel, pa komentatorji ugibajo, da želi Mastella postati vodja senata ali obrambni minister. Oba doma parlamenta se bosta sicer prvič sestala 28. aprila.

Je Berlusconi priznal poraz?
Vodja poražene koalicije Hiše svoboščin Silvio Berlusconi medtem meni, da je "politično" nesporni zmagovalec volitev, saj da so volivci na volitvah 9. in 10. aprila njegovi strani namenili okoli 220.000 glasov več od Unije. Berlusconi se s porazom ni sprijaznil niti po tem, ko je Prodijevo zmago potrdila tudi Vitezu tradicionalno naklonjena Bela hiša.

Pred svojimi privrženci v Trstu je Berlusconi dejal, da bo Prodijeva vladavina kratka in da bo njegova koalicija kmalu ponovno pridobila oblast. S tem je po mnenju nekaterih priznal volivni poraz.

Prodiju ne bo telefoniral
Dejal pa je, da zmagovalcu volitev ne bo nikoli telefoniral in priznal poraza. "Prodija nisem in ga nikoli ne bom poklical po telefonu, ker bi mu tako moral zaželeti, naj dobro vlada, a to bi bilo v nasprotju z interesi države," je dejal.

Berlusconijevo trmo je posredno okrcal tudi predsednik republike Carlo Azeglio Ciampi, ki se mu mandat izteče 18. maja in zato ne bo imenoval novega mandatarja. Obe strani je namreč znova pozval k pošteni igri in spoštovanju v okviru inštitucij, kot je to običajno v demokracijah.

Ne verjamem, da lahko ti gospodje resnično vladajo. Silvio Berlusconi v Trstu