Berlusconi se še ni pripravljen posloviti od premierskega stolčka. Foto: EPA
Berlusconi se še ni pripravljen posloviti od premierskega stolčka. Foto: EPA

Volitve so pospremile številne prevare. Izidi se bodo morali še spremeniti!

Silvio Berlusconi
Volilne skrinjice
Skrinjice so ležale na cesti, policija pa preverja, ali gre za osamljen primer. Foto: EPA
Prodi s svojo ženo
Romano Prodi pripravlja veliko slavje ob zmagi. Foto: EPA

Gre za približno 43.000 glasovnic za zbornico in 39.000 za senat. Pritožbena sodišča morajo odločiti, ali bodo sporne glasovnice dokončno obveljale kot neveljavne. Razlika v zbornici je bila samo 25.000 glasov v korist Prodija. Poznavalci menijo, da je malo verjetno, da bi se končni izid spremenil v Berlusconijevo korist.

Prodi je dejal, da njegova zmaga s ponovitvijo štetja glasovnic ni ogrožena. Še enkrat je izrazil trdno prepričanje v svojo zmago in dejal, da bo premierski položaj prevzel maja, po predsedniških volitvah. Čas je za odhod Berlusconija, je dodal nekdanji predsednik Evropske komisije.

Berlusconi še ne priznava poraza
Berlusconi kljub uradnim podatkom, ki kažejo zmago Romana Prodija, še ne prizna poraza na parlamentarnih volitvah. V njegovem volilnem štabu so prepričani, da je bilo med glasovanjem veliko nepravilnosti, izpostavili so predvsem glasovnice več kot dveh milijonov Italijanov, ki živijo zunaj države. Med njimi naj bi bilo zelo veliko praznih in neveljavnih glasovnic, kar je potrdil tudi vodja Ovsejevih opazovalcev. Zdaj ima vse niti v rokah italijansko sodišče, ki mora do 20. aprila odločiti, ali bo volitve potrdilo.

Glavna akterja pri Ciampiju
Berlusconija je sprejel tudi predsednik države Carlo Azeglio Ciampi, kateremu je dosedanji premier skušal pojasniti, zakaj še ni priznal poraza. "Ko je prednost tako tesna, je v vseh demokracijah nujno potrebno dodatno preverjanje, da bi bili glede izidov volitev popolnoma gotovi," je predsedniku države povedal vodja Severne lige.

Ciampi je sprejel tudi Prodija, ob čemer je dejal, da se je potrebno pri oblikovanju vlade usmeriti na daljši čas. Ob tem je imel najverjetneje v mislih dejstvo, da bo novega mandatarja skoraj gotovo imenoval šele njegov naslednik. Ciampiju namreč 18. maja poteče sedemletni mandat, njegovega naslednika pa bodo izvolili parlament in delegati iz vse države.

Po italijanski ustavi je prav predsednik države tisti, ki podeli mandatarstvo za sestavo nove vlade.

V Rimu našli skrinjice
Odločitev bo sprejelo tudi na podlagi današnje najdbe v Rimu, ko so našli deset skrinjic z domnevno veljavnimi glasovnicami. Skrinjice so ležale pri smetnjakih ob osnovni šoli, ki je služila kot volišče. Oblasti še preverjajo, ali gre za osamljen primer.

Prodijeva Unija je za las zmagala tako v poslanski zbornici, kjer ima kot zmagovalka zagotovljenih 340 sedežev, kot tudi v senatu, kjer bo imela 158 sedežev, Berlusconijeva Hiša svoboščin pa 156.

Koalicija ni izključena
Medijski mogotec, ki ima v rokah 90 odstotkov italijanskih medijev, sicer ni izključil koalicije s Prodijem po vzoru velike nemške koalicije CDU-CSU-SPD. Prodi, najverjetneje novi italijanski premier, je že napovedal, da bo veliko pozornosti namenil dogajanju na evropskem političnem prizorišču, ob tem pa ohranil tesno sodelovanje z ZDA. Možnost koalicije z Berlusconijem je že zavrnil, saj je prepričan o svoji zmagi.

Novi parlament naj bi se sešel konec meseca, Italija pa naj nove vlade ne bi dobila pred koncem maja, pravijo poznavalci. Do takrat na čelu vlade ostaja Berlusconi, ki je vse od konca druge svetovne vojne edini, ki se je na oblasti obdržal celoten mandat.

Prodiju čestitala tudi Chirac in Merklova
V telefonskem pogovoru je za zmago Prodiju danes čestital tudi francoski predsednik Jacques Chirac in izrazil upanje, da bosta Italija in Francija okrepili sodelovanje. Prodi je v intervjuju za radio Europe 1 že predtem dejal, da si želi močno zavezništvo s Francijo. Tudi nemška premierka Angela Merkel, ki je zdaj na počitnicah v Italiji, je izrazila veselje nad sodelovanjem z bodočim italijanskim premierjem, ki sta mu čestitala tudi španski in švedski politični vrh.

Prodi pa še vedno čaka na čestitko iz Bele hiše, s katero je bil Berlusconi v zelo dobrih odnosih.

Volitve so pospremile številne prevare. Izidi se bodo morali še spremeniti!

Silvio Berlusconi