Volilna udeležba naj bi bila po nekaterih predvidevanjih precej visoka, okoli 80-odstotna. Foto: Reuters
Volilna udeležba naj bi bila po nekaterih predvidevanjih precej visoka, okoli 80-odstotna. Foto: Reuters
Berlusconi je na volišče prišel v spremstvu matere.
''Boril sem se kot lev. Prepričan sem, da Italijani vedo, kako bo ljubezen premagala sovraštvo.'' Foto: Reuters

Berlusconijeva vlada je neprestano govorila o denarju, denarju in še enkrat denarju. Prodi bo zagovornik bolj kulturne družbe, ki bo mladim omogočila upanje.

Donatella Lega, učiteljica
Pripadnik opozicije deli priponke Jaz sem bedak.
Berlusconi je pripadnike levice večkrat označil za bedake, pri čemer je uporabil vulgarno besedo za moda. Foto: EPA

Na volitvah lahko okoli 50 milijonov ljudi z volilno pravico izbira med desnim blokom Hiše svoboščin pod vodstvom dosedanjega premierja Silvia Berlusconija in levico, združeno v Uniji, ki jo vodi nekdanji premier in predsednik Evropske komisije Romano Prodi.

Volivci bodo izvolili 630 poslancev v spodnji dom parlamenta in 315 senatorjev. Po zadnjih še dovoljenih objavah javnomnenjskih raziskavah je Unijo podpiralo 52 odstotkov volivcev, kar je pet odstotkov več kot Hišo svoboščin. Četrtina volivcev je bila še neodločena. Na zadnjih volitvah leta 2001 je na voliščih svoj glas oddalo 81,5 odstotka volivcev.

Vabimo vas, da si več o ozadju italijanskih parlamentarnih volitev preberete tukaj.

Bodo ene volitve dovolj?


Vodja opozicije Prodi je napovedal, da kakršna koli koalicija med obema blokoma po volitvah ne pride v poštev, zato v primeru neodločenega izida napoveduje nove volitve. "Spal sem zelo dobro, prelep sončen dan je in upam, da se bo vse končalo v najboljši možni meri," je ob oddaji glasovnice v Bologni dejal Profesor, kot ga tudi imenujejo.

Berlusconi žalil tudi na volišču
Berlusconi je na volišče prišel v spremstvu svoje 95-letne mame in ji povedal, kje na volilnem lističu mora narediti križec. Opazovalec levice mu je takoj dejal, da tega ne sme početi, zaradi česar je Berlusconi tako opazovalca kot Prodijevo stranko označil za zlobna.

Volilni sistem v Italiji določa, da ima zmagovalec volitev v poslanski zbornici avtomatično zagotovljenih 340 mest, vendar za potrditev vlade potrebuje tudi večino v senatu. V ponedeljek bodo volišča odprta med 7.00 in 15.00.

Veliki brat tudi voli
Za volitve so iz hiše, kjer so že 80 dni zaprti, na volišča izpustili tudi tekmovalce resničnostnega šova Veliki brat, ki ga predvajajo na televiziji Canale 5, eni od treh televizij, ki je v Berlusconijevi lasti. Po glasovanju so jih takoj odpeljali v filmski studio Cinecitta, kjer snemajo omenjeni program. Ker so tekmovalci med bivanjem v hiši brez stika z zunanjim svetom, so jih producenti pred prevozom na volišče obvestili o načrtih vseh strank, ki se potegujejo za zmago.

Nizki udarci med kampanjo
Volilna kampanja se je osredotočala predvsem na slabe gospodarske razmere v državi in uvajanje novih davkov. Tako je opozicija dosedanjo vlado, ki je imela od vseh povojnih vlad najdaljši staž, obtoževala za primanjkljaj v javnih financah in nižjo gospodarsko rast, medtem ko je Berlusconi volivce svaril pred domnevnimi namerami levice po uvedbi novih davkov.

Levica, ki jo je Berlusconi najraje imenoval kar za komunistično, naj bi bila po njegovem kriva tudi za splošno recesije, mednarodni terorizem, pa tudi slabe posledice uvedbe evra.

V opoziciji so proti Berlusconijevi stranki podali uradno pritožbo, ker je v času volilnega molka pošiljala SMS-e.

Nove vlade ne bo še dolgo
Izidi volitev naj bi bili znani v ponedeljek ali torek, kljub temu pa nova vlada ne bo začela delati še dva meseca. Novi parlament se bo namreč prvič sešel šele 28. aprila, ena izmed njegovih prvih nalog pa bo, da bo izvolil novega predsednika države, saj dosedanjemu predsedniku Carlu Azegliu Ciampiju sredi maja poteče sedemletni mandat. Šele novi predsednik bo nato lahko podelil mandatarstvo za sestavo nove vlade, nato bosta slednjo potrdila še oba domova parlamenta.

Slovenci upajo na uspeh
Tokratne volitve so pomembne tudi za zamejske Slovence, saj se za sedeže v spodnjem delu parlamenta poteguje pet Slovencev, za senat pa trije. Vsi kandidirajo na listah levih strank, najresnejši kandidat za izvolitev v poslansko zbornico pa je Miloš Budin. Ponekod v Furlaniji - Julijski krajini sočasno potekajo tudi občinske volitve, v Vidmu, Trstu in Gorici pa tudi volitve v pokrajinske uprave.

Berlusconijeva vlada je neprestano govorila o denarju, denarju in še enkrat denarju. Prodi bo zagovornik bolj kulturne družbe, ki bo mladim omogočila upanje.

Donatella Lega, učiteljica