Pred nedeljskimi in ponedeljkovimi volitvami sta oba tabora še zadnjič skušala pritegniti volivce na svojo stran. Foto: EPA
Pred nedeljskimi in ponedeljkovimi volitvami sta oba tabora še zadnjič skušala pritegniti volivce na svojo stran. Foto: EPA

V nedeljo in ponedeljek bomo zmagali, saj vendar nismo bedaki!

Silvio Berlusconi
Predvolilni plakat na zborovanju Berlusconijevih nasprotnikov
Analitiki menijo, da bodo dvodnevne volitve pravzaprav referendum o tem, ali naj medijski mogotec Berlusconi še ostane na čelu države. Foto: EPA

Zmagali bomo s pomočjo svinčnika in voililnega listka!

Romano Prodi

Vodja desne Hiše svoboščin in dosedanji premier Silvio Berlusconi je v Neaplju še neodločene volivce opozoril, naj ne volijo levosredinske opozicije, ki "malikuje Stalina, Lenina in Pola Pota."

Volivci lahko izbirajo svoje voditelje med tistimi, ki znajo "samo obdavčevati, prepovedovati, biti nevoščljivi" in sovražiti, ter tistimi, ki državi ponujajo "ljubezen in pravice".

Obenem je Berlusconi, proti kateremu v Milanu poteka preiskava zaradi domnevne vpletenosti v korupcijo, ob morebitni zmagi napovedal, da bo mogoče odpravil davek na zbiranje odpadkov. Že pred dnevi je napovedal, da si bo prizadeval za odpravo nepriljubljenega davka na nepremičnine, kar je v opoziciji vzbudilo val protestov zaradi po njihovem poceni demagogije.

Vabimo vas, da si več o ozadju italijanskih parlamentarnih volitvah preberete tukaj.
Prodi za demokratično zmago
Berlusconijev nasprotnik in vodja leve koalicije strank, zbranih v Uniji, Romano Prodi je v Rimu pozval k "obupni potrebi po enotnosti in pravičnejši družbi, ki ne bo nikogar pustila zadaj. Italija potrebuje spremembe in mi lahko to naredimo na najbolj demokratičen način, s svinčnikom in volilnim listkom," je dejal.

Utrujeni "Vitez" zna še vedno psovati
Analitikom ni ušlo, da je Berlusconi v zadnjih dneh prvič priznal možnost poraza, kar doslej ni bil del njegovega besednjaka. Priznal je tudi, da se čuti izčrpanega. "Ničesar ne obžalujem, storil sem svojo dolžnost, verjamem v vse, kar sem storil," je dejal. Kljub temu pa se ni dal motiti in je v Nepalju že drugič v tednu dni nasprotno stran označil za bedake, pri čemer je na veselje množice uporabil vulgarno besedo "coglioni".

Izid bo zelo tesen

Zadnje raziskave javnega mnenja pred nekaj tedni so pet odstotkov prednosti dajale levici, neodločenih pa je bilo 25 odstotkov od okoli 47 milijonov volivcev. Volilna udeležba naj bi bila visoka, blizu 80-odstotna. Na volitvah, ki bodo v Italiji potekale od nedelje zjutraj do ponedeljka do 15.ure, so lahko prvič doslej po pošti sodelovali tudi državljani, ki živijo v tujini.

Volitve pomembne tudi za Slovence
Za sedež v enem izmed obeh domov iitalijanskega parlamenta se poteguje tudi osem slovenskih zamejskih kandidatov. Vsi kandidirajo na listah levih strank. Ponekod v Furlaniji - Julijski krajini bodo potekale tudi občinske volitve, v Vidmu, Trstu in Gorici pa še volitve v pokrajinske uprave, kjer slovenska manjšina tudi upa na uspeh.

V nedeljo in ponedeljek bomo zmagali, saj vendar nismo bedaki!

Silvio Berlusconi

Zmagali bomo s pomočjo svinčnika in voililnega listka!

Romano Prodi