Se bosta morala politika pomeriti še enkrat? Foto: EPA
Se bosta morala politika pomeriti še enkrat? Foto: EPA
Romano Prodi
Prodi se je sprva potihem že veselil. Foto: EPA
Silvio Berlusconi
Dozdajšnji premier bo moral levičarjem, ki jih je pred volitvami celo žalil, priznati poraz. Foto: EPA
Štetje glasov
Prvi delni rezultati bodo znani še danes. Foto: EPA

Tako naj bi po neuradnih izidih projekcije, ki jo je za italijansko televizijo izdelal Nexus, v poslanski zbornici s pol odstotka prednosti vodil Silvio Berlusconi s svojo Hišo svoboščin, v senatu pa naj bi Romano Prodi z levosredinsko Unijo vodil z več kot odstotkom prednosti.

V tem primeru se Italiji obeta ponovitev volitev. To bi lahko preprečila le zmaga enega izmed blokov v obeh domovih parlamenta.

Delni uradni izidi obratni
Uradni delni izidi po več kot polovici preštetih glasov kažejo, da naj bi imela Unija v poslanski zbornici 51,5 odstotka glasov, Hiša svoboščin pa 49,6 odstotka podpore. V senatu pa je izid veliko bolj tesen, saj naj bi levica vodila z manj kot desetinko odstotka.

Sprva je slavil Prodi
Prve vzporedne volitve so kazale na zmago Prodija. Njegova Unija naj bi dobila med 50 in 54 odstotki glasov, dozdajšnji premier Silvio Berlusconi pa je s svojo desno opcijo zbral med 45 in 49 odstotki podpore med volivci. Volitev se je udeležilo 86 odstotkov volilnih upravičencev. Zaradi nejasnosti oziroma tesnosti rezultatov pa je razglasitev zmage Prodi odložil.

Visoka volilna udeležba
Prvi dan je svoj glas oddalo 66,5 odstotka volivcev, kar je v primerjavi z letom 2001 manj, saj jih je takrat glasovalo 81,4 odstotka, vendar so bile takrat volitve le en dan. Skupaj z drugim volilnim dnem se je volitev udeležilo 83,6 odstotka volilnih upravičencev. Tokrat je bilo sicer prvič, da so bile volitve razporejene na dva dneva.

Zadnje javnomnenjske raziskave, ki so bile zaradi zakonodaje objavljene pred dvema tednoma, so dale prednost nekdanjemu predsedniku Evropske komisije Romanu Prodiju. On je tudi edini, ki je Silvia Berlusconija na volitvah že porazil. Tudi na stavnicah je Prodi v prednosti, saj je na dveh različnih spletnih stavnicah razmerje moči v njegov prid.

Oba za umik iz Iraka
Berlusconi je na oblast prišel leta 2001 in obljubil zmanjšanje birokratskih zapletov in davkov. Vendar pa Italiji pod njegovim vodstvom ni uspelo oživiti gospodarstva. Levosredinski Prodi pa je napovedal, da bo zmanjšal davke za podjetja in se lotil zmanjšanja italijanskega državnega dolga. Oba sta obljubila umik italijanskih vojakov iz Iraka, zelo verjetno pa bo Prodi politiko naše zahodne sosede uglasil z evropsko. Berlusconi je bil namreč eden največjih zaveznikov ameriškega predsednika Georgea Busha v Evropi.

Tudi na volišču ni šlo brez drame
Volilna kampanja je bila napeta do zadnjega dne, ko se je Berlusconi odločil, da bo ponudil znižanje davkov in na ta način na svojo stran pridobil še neodločene volivce. Na volišče pa je že včeraj prišel s svojo mamo in ji pomagal pri označitvi tistega, za katerega bo volila. S tem je vzbudil začudenje in ogorčenje opazovalcev na volišču.

Vabimo vas, da si več o ozadju italijanskih parlamentarnih volitev preberete tukaj.
Rupel pričakuje dobro sodelovanje
Na izid volitev se je že odzval slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel, ki je izrazil prepričanje, da se bodo po volitvah odnosi med Slovenijo in Italijo pozitivno razvijali. Ob tem je dodal, da Slovenijo zanima predvsem vpliv volilnega izida na položaj slovenske manjšine v Italiji. Optimistično je izjavil, da skoraj ne dvomi, da se bodo stvari zdaj razpletle. Pred kratkim je sicer Berlusconijeva vlada zavrnila potrditev seznama občin v Furlaniji - Julijski krajini, kjer bi se izvajala določila zaščitnega zakona za pripadnike manjšin.