Zaradi bližajoče se zamenjave predsednika države mandatarstvo za sestavo nove vlade ne bo podeljeno še najmanj en mesec. Foto: Reuters
Zaradi bližajoče se zamenjave predsednika države mandatarstvo za sestavo nove vlade ne bo podeljeno še najmanj en mesec. Foto: Reuters

Končno je te volilne zgodbe konec.

Romano Prodi
Silvio Berlusconi

Sodišče je pregledalo okoli 5.200 glasovnic, ki jih ob prvem štetju po volitvah niso upoštevali, potem ko ni bilo razvidno, kateremu taboru bi jih bilo potrebno prišteti. Ugotovilo je, da je Prodi zmagal kljub zelo majhni razliki med obema poloma. Razlika je bila 24.755 glasov

Dozdajšnji premier Silvio Berlusconi, ki vodi desni blok Hiše svoboščin, trdi, da je leva Unija Romana Prodija zmagala s pomočjo velike prevare, zato poraza še ni priznal. Sprva se je domnevalo, da je spornih glasovnic kar okoli 80.000, vendar se je kasneje izkazalo, da jih je veliko manj. Kljub majhni razliki v glasovih pa bo imela levica zaradi reforme volilnega sistema, ki jo je izvedel prav Berlusconi, precejšnjo prednost v parlamentu.

Prodi je odločitev sodišča pozdravil in dejal, da ni nobenega dvoma več o zmagi njegove koalicije.

Po objavi uradnih rezultatov je stranka krščanskih demokratov UDC kot prva izmed partneric v Hiši svoboščin priznala poraz in Prodiju čestitala za zmago.

Gospodarski minister in član Berlusconijeve stranke Naprej, Italija, Giulio Tremonti pa je dejal, da so potrebne nadaljne preiskave spornih glasovnic in da Hiša svoboščin Prodijeve zmage še ne bo priznala.

Zmaga le za las
Prodijeva Unija je na volitvah v predstavniški dom zmagala z razliko vsega desetinke odstotka (49,8 proti 49,7 odstotka). V 630-članski poslanski zbornici bo sedelo 340 poslancev Prodijeve koalicije in 277 poslancev Berlusconijevega zavezništva. V 315-članskem senatu je Unija dobila 158 sedežev, dva več kot Hiša svoboščin. En senator je neodvisen.

Ustanovna seja parlamenta naj bi bila 28. aprila, vendar novi mandatar še nekaj časa ne bo znan, saj se sredi maja izteče sedemletni mandat zdajšnjega 85-letnega predsednika republike Carla Azeglia Ciampija, ki pa mandata ne bo ponovil. Šele novi predsednik, ki ga bodo izvolili poslanci skupaj z regionalnimi predstavniki, bo podelil tudi mandat za sestavo vlade, najverjetneje nekdanjemu voditelju Evropske komisije Romanu Prodiju.

Končno je te volilne zgodbe konec.

Romano Prodi