Medijski magnat se še ni pripravljen posloviti od premierskega stolčka. Foto: EPA
Medijski magnat se še ni pripravljen posloviti od premierskega stolčka. Foto: EPA
Romano Prodi
Prodi je bil med jutranjim sprehodom po Bologni židane volje. Foto: Reuters

Medijski magnat je prepričan, da se je med volitvami zgodilo veliko nepravilnosti in še vedno ne prizna Prodijeve zmage, saj vztraja, da se bo izid po pregledu glasovnic spremenil v njegovo korist.

Neuradni zmagovalec italijanskih parlamentarnih volitev Romano Prodi medtem že sestavlja vlado, zavrnil pa je možnost koalicije z Berlusconijevo Hišo svoboščin. Poznavalci sicer menijo, da se izid ne bo spremenil in da bo Prodijeva Unija obdržala večino v obeh domovih.

Prodi ne dvomi o zmagi
Prodi je na včerajšnjem bučnem proslavljanju zmage v domači Bologni dejal, da želi Berlusconi zgolj očrniti levosredinsko koalicijo in razširiti dvome o zmagi Unije, ki pa jih po njegovem mnenju ni.

V telefonskem pogovoru je Prodiju za zmago na volitvah čestitala nemška kanclerka Angela Merkel, ki je poudarila dobre odnose med državama. Merklova je trenutno na počitnicah na jugu Italije. Zmago Prodija je priznal tudi francoski predsednik Jacques Chirac, medtem ko se nekatere druge evropske države, kot je Velika Britanija, še niso oglasile.

Iz Bele hiše so sporočili, da bodo sodelovali z novo vlado, ne glede na to, kdo bo njen premier, poteka volitev pa ne bodo komentirali, dokler ne bodo znani dokončni uradni izidi.

Sicer naj bi oblasti danes ali jutri končale pregled približno 43.000 spornih glasovnic za zbornico in 39.000 za senat.