Bodo sodniki z razveljavitvijo glasovalnih lističev spremenili izid volitev? Foto: EPA
Bodo sodniki z razveljavitvijo glasovalnih lističev spremenili izid volitev? Foto: EPA

O tem piše časnik La Republicca, medtem ko Corriere della Sera napoveduje, da bodo izidi znani že v sredo. V tem času naj bi pet sodnikov volilne komisije še zadnjič preverilo sporne glasovnice iz 26 volilnih okrožij.

Delni izidi so potrdili zelo tesno zmago levosredinske koalicije Romana Prodija v obeh domovih parlamenta. Ker pa so bili izidi zelo tesni, jih poraženec Silvio Berlusconi noče priznati. Če bodo sodniki razveljavili več kot 25.000 glasovnic, bi lahko Italijani dobili drugega zmagovalca.

To pa ni tako zelo neverjetno, saj je nekdanji italijanski minister za reforme Roberto Calderoli na vrhovno sodišče vložil pritožbo na izide. Trdi namreč, da je bilo okoli 45.000 glasovnic za poslansko zbornico neupravičeno dodeljenih Prodiju.

Ciampi ne bo kandidiral
Medtem pa je italijanski predsednik Carlo Azeglio Ciampi potrdil, da maja ne bo kandidiral na predsedniških volitvah. 85-letni Ciampi bo tudi preložil imenovanje mandatarja za sestavo nove vlade svojemu nasledniku, ki ga bodo Italijani volili 12. ali 13. maja.