Bije Berlusconi zadnji boj ali že premeteno računa na nove volitve? Foto: EPA
Bije Berlusconi zadnji boj ali že premeteno računa na nove volitve? Foto: EPA
Prodi v ženini družbi
Berlusconi računa, da bo Prodijeva vladavina kratka. Slednji medtem uživa sladkosti zmage. Foto: EPA

Po sestanku s svetovalno skupino je povedal, da razmišlja o novih pravnih sredstvih, s katerimi bi pod vprašaj postavil zmago največjega tekmeca Romana Prodija. Minister za gospodarstvo Giulio Tremonti, sicer član Berlusconijeve stranke Naprej, Italija!, je omenil, da je treba pojasniti še nekaj nepravilnosti. Te naj bi se nanašale na glasovnice, ki so prišle iz čezoceanskih držav.

Komentirajte povolilno dogajanje pri zahodnih sosedih na forumu.
Prodi je medtem dejal, da o njegovi zmagi ne more biti več dvoma, in napovedal, da bo upravičil zaupanje, ki so mu ga izkazali volivci. Ob tem je pomenljivo omenil, da čaka na Berlusconijev klic s čestitko za zmago. Zelena luč vrhovnega sodišča Prodiju tudi omogoča pogovore o sestavi nove vlade, čeprav ta do izbire novega predsednika še ne bo mogla dati slovesne prisege. Zdajšnji predsednik Carlo Azeglio Ciampi, ki se mu bo mandat iztekel sredi maja, je namreč dejal, da bo podelitev mandata Prodiju zaupal svojemu nasledniku.

Berlusconi spodkopava nastajajočo vlado
Vrhovno sodišče je včeraj potrdilo Prodijevo zmago s tesno večino 24 tisoč glasov. To je storilo po pregledu 2.100 glasovnic, ki v prvem štetju niso bile zajete, saj na njih ni bila jasno izražena volja volivcev. Berlusconi, ki o pravilnosti objavljenih izidov dvomi, je pri svojem mnenju vse bolj osamljen. Koalicijski partnerji mu izkazujejo vse manj podpore; ena od desnosredinskih strank pa je poraz tudi že uradno priznala. Po mnenju analitikov se poraza zaveda tudi Berlusconi sam, vendar želi s sejanjem dvoma o legitimnosti novoizvoljene oblasti spodkopavati nastajajočo levosredinsko vlado, ki ji napoveduje kratko obdobje vladanja, zato se že pripravlja na novo volilno kampanjo.

Zmago priznale tudi ZDA
ZDA so priznale volilno zmago Prodija in sporočile, da se veselijo prihodnjega sodelovanja z njim, uradna čestitka Prodiju pa naj bi sledila kmalu. Prejšnji teden ZDA še niso hotele priznati Prodijeve zmage, saj je bil po njihovem mnenju volilni izid še vprašljiv.