Poljska in Rusija imata dolgo zgodovino ne najbolj prisrčnih odnosov, zato ni presenetljivo, da se Poljaki najbolj bojijo Putina. Foto: EPA
Poljska in Rusija imata dolgo zgodovino ne najbolj prisrčnih odnosov, zato ni presenetljivo, da se Poljaki najbolj bojijo Putina. Foto: EPA

Putina se najbolj boji 56 odstotkov vprašanih. Zanimivo - med najbolj strah vzbujajočimi politiki ni ruskega predsednika Dimitrija Medvedjeva. Na drugem mestu se je z 38 odstotki znašla predsednica nemškega združenja pregnancev Erika Steinbach, na tretjem pa iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, pred katerim najbolj trepeta 26 odstotkov izmed 1.000 Poljakov, kolikor jih je sodelovalo v anketi, objavljeni v poljskem časniku Rzeczpospolita. Še ena Nemka se je znašla na seznamu - kanclerke Angele Merkel se boji 11 odstotkov anketirancev, toliko kot beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka.

Kdo se (ne) boji Rusije?
Na vrhu seznama držav, ki po mnenju Poljakov najbolj ogrožajo varnost, so se znašle države na čelu katerih so politiki, ki se jih Poljaki najbolj bojijo. Rusija (tako meni 58 odstotkov anketirancev) je tista država, ki najbolj ogroža varnost Poljske, sledijo ji Iran (22 odstotkov), Belorusija in Nemčija (po 13 odstotkov).

Družbeni psiholog je za časnik Rzeczpospolita pojasnil, da se ljudje najbolj bojijo tistih, ki jih omenjajo v negativnem kontekstu. Negativna čustva do Putina si razlaga z rusko držo v mednarodni skupnosti, strah pred Steinbachovo pa je po njegovem mnenju prenapihnjen. Visoka uvrstitev iranskega predsednika na seznamu politikov, ki se jih Poljaki najbolj bojijo, je zgolj odsev medijskega poročanja o njem, še meni.

T. V.