Erdogan in Biden sta se srečala v Rimu ob robu vrha G20. Foto: Reuters
Erdogan in Biden sta se srečala v Rimu ob robu vrha G20. Foto: Reuters

Voditelja sta se na srečanju ob robu vrha dvajsetih gospodarsko najpomembnejših držav (G20) v Rimu, ki naj bi potekalo v zelo konstruktivnem vzdušju, zavzela za učinkovit način za reševanje odprtih vprašanj, so navedli v Washingtonu.

Tudi v Erdoganovem uradu so sporočili, da je srečanje "potekalo v pozitivnem vzdušju", poroča Al Džazira.

Predstavnik ameriške administracije, ki ni želel biti imenovan, je povedal, da je Biden v pogovoru izrazil jasno željo Washingtona, da želi imeti s Turčijo konstruktivne odnose in najti "učinkovit način za upravljanje naših razlik".

Odnosi med Washingtonom in Ankaro so trenutno napeti, zlasti zaradi odločitve Turčije, ki je zaveznica v Natu, o nakupu ruskega obrambnega raketnega sistema S-400. Biden naj bi pri tem izrazil zaskrbljenost zaradi turškega posedovanja tega sistema.

Voditelja sta spregovorila tudi o vprašanju človekovih pravic in turški prošnji za nakup ameriških lovskih letal F-16, je povedal predstavnik ameriške administracije.

Biden je Erdoganu dejal, da morajo glede njegovo prošnjo za nakup F-16 v ZDA izvesti potrebne postopke. Ameriški kongresniki so tej prodali sicer nasprotovali zaradi turškega nakupa ruskega raketnega sistema.

Olje na ogenj v napetih odnosih je pred kratkim prililo tudi pismo veleposlanikov desetih držav, med njimi tudi ZDA, s pozivom k izpustitvi zaprtega predstavnika civilne družbe Osmana Kavalaja. Erdogan je zagrozil z izgonom veleposlanikov teh držav, vendar si je pozneje premislil.