Objem podpredsednika ZDA Joeja Bidna in palestinskega predsednika Abasa. Foto: Reuters
Objem podpredsednika ZDA Joeja Bidna in palestinskega predsednika Abasa. Foto: Reuters
Jeruzalem
Palestinci lahko le nemočno opazujejo, kako na ozemlju za prihodnjo palestinsko državo rastejo judovska naselja. Foto: EPA
Jeruzalem
Izrael je sporočil, da so le potrdili načrt, ki obstaja že tri leta. Foto: EPA

Biden se je že sestal s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Ob tem je dejal, da je "včerajšnja napoved Izraela o gradnji novih domov spodkopala zaupanje o skupnem bivanju - zaupanje pa v tem času potrebujemo, da bi bila pogajanja uspešna." Ob tem je še dejal, da si Palestinci zaslužijo državo, ki bo sposobna preživeti in katere prebivalci bodo živeli na celovitem ozemlju.

Kanček upanja je izkazal tudi Abas, ki je vsem Izraelcem sporočil, da je "zdaj pravi čas za sklenitev premirja med državama - med Izraelom, ki bi moral živeti v miru in varnosti, ter Palestinsko državo". Abas je ob tem zavrnil nadaljnja pogajanja z izraelsko vlado, saj mora ta popolnoma ustaviti gradnjo na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu. Palestinski predsednik je še izrazil upanje, da bo mir kmalu zavladal tudi v Siriji in Libanonu.

Nedovoljena gradnja
ZDA že dolgo časa pritiskajo na Izrael, naj vendarle ustavi gradnjo judovskih naselij na ozemlju, kjer naj bi bila v prihodnosti neodvisna palestinska država. Z lanskoletnim sprejemom desetmesečnega moratorija se je Izrael zavezal le k ustavitvi gradnje novih domov na Zahodnem bregu, ne pa tudi v Vzhodnem Jeruzalemu.

Naj spomnimo, okoli pol milijona Judov živi v več kot 100 domovih, ki so bili zgrajeni po okupaciji Jeruzalema leta 1967. Po mednarodnem pravu je gradnja na okupiranem ozemlju nedovoljena. Izrael pa vztraja, da ima njegov narod na svojem ozemlju pravico do gradnje domov.

Najava gradnje le proceduralni korak
In kako prikladen čas je izbral Izrael za najavo novice, da bo nadaljeval gradnjo 1.600 domov v Vzhodnem Jeruzalemu. Obisk ameriškega podpredsednika Joeja Bidna na Bližnjem Vzhodu, kjer naj bi sprte Palestince in Izraelce znova spravil za pogajalsko mizo, pri tem nima nobene zveze, so dejali Izraelci, saj "gre le za proceduralni korak."

Bidna je o gradnji novih domov v Vzhodnem Jeruzalemu na sestanku v torek seznanil izraelski premier Benjamin Netanjahu. Obrazložil mu je, da je bila gradnja novih domov določena že pred tremi leti in da je pač ravno ob njegovem obisku nastopil dan, ko mora najaviti začetek gradnje naselja Ramat Šlomo.

Izrael in Palestinci se skušajo dogovoriti o vnovičnih neposrednih pogajanjih, ki bi vodila do oblikovanja neodvisne palestinske države, čeprav taka pogajanja v zadnjih skoraj dveh desetletjih niso prinesla nobenega trdnega mirovnega dogovora. Izraelsko desnosredinska vlada je še zaostrila svojo držo glede končne rešitve palestinskega vprašanja.

Netanjahu je tako jasno povedal, da ne bo privolil v delitev Izraela, medtem ko od Palestincev zahteva priznanje Izraela kot judovske države in demilitarizirano palestinsko državo.