Foto:
Foto:
Bin Laden pravi, da se napadi na ZHDA lahko ponovijo.
ZDA so razpisale denarno nagrado za prijetje Osame bin Ladna.

Vodja teroristične mreže Al Kaida je dejal, da bi bili napadi na ZDA 11. septembra 2001 manj uničujoči, če bi bil ameriški predsednik sposobnejši. Po njegovem mnenju je Busheva administracija podobna skorumpiranim arabskim vladam. Polna ponosa, arogance, pohlepa in kraje.

"Varnost je v vaših rokah"
Bin Laden le nekaj dni pred predsedniškimi volitvami v ZDA pravi, da še vedno obstajajo razlogi, da se ponovijo napadi iz 11. septembra. "Vaša varnost ni v rokah Kerryja, Busha ali Al Kaide, ampak v vaših rokah. Nobena država, ki nas ne napade, ne bo napadena," je dejal.

"Nikoli si nismo mislili, da bo vrhovni poveljnik države dopustil trpljenje 50.000 civilistov v tistih dveh stavbah. On je menil, da je poslušanje otroških zgodb bolj pomembno. Bush vas še vedno zavaja in vam prikriva resnico, zato razlogi, da se grozote ponovijo, še vedno obstajajo," je dejal Bin Laden.

Ameriški sovražnik številka ena je še povedal, da je napade na ZDA začel načrtovati leta 1982, po izraelski zasedbi Libanona, ko so izraelska letala zrušila tamkajšnje stanovanjske bloke.

"Varnost je pomemben temelj človeškega življenja in svobodni ljudje ne zapravljajo svoje varnosti, čeprav Bush trdi, da sovražimo svobodo. Naj vam povem, zakaj nismo napadli Švedske, na primer. Proti vam se borimo, ker smo svobodni in ker zahtevamo svobodo za naše ljudstvo. Ko vi uničite našo svobodo, mi uničimo vašo. Bog ve, da nismo hoteli zrušiti stolpov, ampak razmere so postale nevzdržne. Videli smo krivico in trpljenje ameriško-izraelske zveze proti našim ljudem v Palestini in Libanonu. Ko sem videl uničevanje Libanona, so me prevevala čustva, ki se ne dajo opisati, strast po zavrnitvi krivice in močna želja kaznovati nepravičneže,"je med drugim povedal Bin Laden.

Bin Laden izgleda dobro
Na posnetku je bil Bin Laden videti zdrav in dobro razpoložen. Posnetek še preverjajo, vendar ameriški strokovnjaki menijo, da je pristen. Bin Laden je sedel ali stal za mizo. Besedilo je bral z lista papirja. S kazalcem desne roke je ves čas podkrepljeval svoje trditve.

ZDA so v začetku leta napovedale prijetje Bin Ladna, ki naj bi se skrival na obmejnem območju med Afganistanom in Pakistanom, do konca leta. Bin Ladna naj bi nazadnje videli decembra leta 2001, potem ko so ZDA v Afganistanu strmoglavile režim talibanov, ki mu je nudil zatočišče. Vodja Al Kaide je nato večkrat prek posnetkov sporočal, da je še živ.