Blagojevich vztraja, da je nedolžen in da bo opran krivde. Foto: EPA
Blagojevich vztraja, da je nedolžen in da bo opran krivde. Foto: EPA
Barack Obama
Obama se želi od afere distancirati. Foto: EPA

Blagojevich se je zapletel v škandal, ko je prišlo na dan, da je skušal prodati senatorski sedež novoizvoljenega predsednika ZDA Baracka Obame najboljšemu ponudniku, poleg tega pa je finančno izsiljeval različna podjetja, tudi medijsko hišo Tribune. Zahteval je, da odpustijo tiste člane uredništva, ki so kritično pisali o njem. Zaradi teh dejanj je zvezni tožilec Patrick Fitzgerald proti njemu vložil obtožnico.

Težava je v tem, ker lahko začasnega nadomestnega senatorja imenuje le guverner te države, torej le Blagojevich, njegova izbira pa zaradi škandala ne bi imela nobene verodostojnosti. Blagojevich, potomec priseljencev iz nekdanje Jugoslavije, noče odstopiti, čeprav ga je k temu pozval tudi Obama.

Republikanci zahtevajo volitve
Ob Blagojevichevem odstopu bi pravico imenovanja senatorja dobil podguverner, demokrat Patrick Quinn, ki bi seveda izbral enega izmed strankarskih kolegov. Republikanci želijo, da bi bile v Illinoisu izredne volitve, kongres te zvezne države pa pripravlja tudi postopek odstranitve guvernerja.

Ministrica se ga želi znebiti
Demokratska pravosodna ministrica Illinoisa Lisa Madigan pa je izkoristila še četrto možnost, ki jo dovoljuje ustava. Želi, da bi vrhovno sodišče Blagojevicha razglasilo za neprištevnega, kar se nekaterim zdi nevaren presedens. V vlogi je zapisala: "Guverner zaradi pravnih težav ni zmožen opravljati svojega dela, saj ne zna razlikovati med lastnimi finančnimi interesi in uradnimi dolžnostmi." Stvar še zapleta dejstvo, da bi lahko Blagojevich na mesto zveznega senatorja imenoval tudi samega sebe.

Blagojevich se od izbruha škandala skriva pred javnostjo.

A. P.