Od Tonyja Blaira se je prišlo poslovit veliko privržencev, ki so se mu zahvaljevali za uspešno vodenje države. Foto: Reuters
Od Tonyja Blaira se je prišlo poslovit veliko privržencev, ki so se mu zahvaljevali za uspešno vodenje države. Foto: Reuters
Čistilka premierjeve rezidence
Najbolj vroče vprašanje v Veliki Britaniji zdaj je, kdo bo zamenjal Blaira na Downing Streetu 10. Foto: Reuters
Blair maha v slovo

Blair je s svojo odločitvijo najprej seznanil vladni kabinet, nato pa je v svoji volilni enoti Sedgefield na severu Anglije odločitev sporočil še javnosti.

V čustvenem govoru pred svojimi privrženci je Blair dejal, da je bil premier dolgih deset let in da je to dovolj zanj in za državo. Priznal je, da njegova vlada ni vedno uresničila pričakovanj Britancev, a da je zelo srečen in počaščen, da je lahko vodil "največji narod na svetu".

Blair je bil tarča mnogih kritik predvsem zaradi svoje podpore ameriškemu predsedniku Georgeu Bushu in njegovi vojni v Iraku.

Člani kabineta so Blairu hvaležni
Po objavi novice so člani kabineta povedali, da je bil Blairov govor kratek in da je povzročil veliko smeha ter da je bilo ozračje prijazno. Blair je kolege prosil, naj se mu ne zahvaljujejo, saj bo za to še veliko časa, a se mu je Gordon Brown kljub vsemu poklonil in se mu zahvalil, da je uspešno vladal tako Veliki Britaniji kot laburistični stranki in svetu.

O politični poti Tonyja Blaira si lahko preberete tukaj.

Blair je sporočil, da bo ostal premier, dokler laburistični stranki ne bo uspelo najti njegovega naslednika, za kar naj bi potrebovala približno sedem tednov. Za najverjetnejšega premierjevega naslednika in tistega, ki bo Veliko Britanijo popeljal v novo politično obdobje, velja finančni minister Gordon Brown, ki naj bi ga javno podprl tudi sam premier.

Blair ima še nekaj nedokončanih poslov
Blairov tiskovni predstavnik je povedal, da ima premier še veliko dela tako z notranjimi kot z mednarodnimi zadevami, preden se bo umaknil z vodilnega položaja. Čakajo ga namreč še dve poročili o vlogi države in družin ter dve poročili o načrtovanju in energetski varnosti, poleg tega pa še poletna zasedanja skupine G-8 in vrh Evropske unije.

Po besedah tiskovnega predstavnika naj bi Blair po odstopu s premierskega položaja ostal poslanec laburistične stranke do naslednjih volitev, razen če bi mu ponudili kako pomembno mednarodno delovno mesto.

Deset let na premierskem položaju
Tony Blair je na Downing Streetu prebival deset let, od leta 1997, ko je postal premier. Vodja laburistične stranke je postal že leta 1994, leta 2005 pa jo je na volitvah popeljal že do tretje zaporedne zmage. Sprva je državo nameraval voditi še do prihodnjih volitev, ki so predvidene za leto 2010, a se je moral po političnem uporu lani predčasno umakniti in prepustiti oblast.

B. T.

Blair maha v slovo