Izraelske naselbine na zasedenem palestinskem ozemlju predstavljajo kršitev mednarodnega prava in vojni zločin po definiciji Mednarodnega kazenskega sodišča. Foto: EPA
Izraelske naselbine na zasedenem palestinskem ozemlju predstavljajo kršitev mednarodnega prava in vojni zločin po definiciji Mednarodnega kazenskega sodišča. Foto: EPA

Izraelski odvetniki so namreč vložili skupinsko tožbo zoper Airbnb takoj po oznanitvi prenehanja sodelovanja z naselbinami, ki so sicer nezakonite po mednarodnem pravu.

Po poročanju Al Džazire je Airbnb v torek sporočil, da so s preklicem odločitve o umiku teh nepremičnin, ki stojijo na palestinskem ozemlju, rešeni vsi pravni postopki, ki so jih sprožili judovski naseljenci, ki so svoje nepremičnine oddajali prek te platforme, in tisti, ki bi to šele počeli.

V naselbinah na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu živi že okoli 600.000 judovskih naseljencev. Foto: EPA
V naselbinah na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu živi že okoli 600.000 judovskih naseljencev. Foto: EPA

V Airbnb-ju so sporočili, da teh nepremičnin ne bodo umaknili iz svoje ponudbe, a da na račun njihove oddaje ne bodo služili. Ves dobiček, ki ga bodo imeli zaradi poslovanja z izraelskimi naselbinami na Zahodnem bregu, bodo namreč darovali neprofitnim skupinam, ki se ukvarjajo s humanitarnim delom v različnih delih sveta, so sporočili.

Prek Airbnb-ja se oddaja okoli 200 nepremičnin v naselbinah.

"Airbnb ne razume konteksta okupacije in kolonizacije"

V palestinski nevladni organizaciji za zaščito človekovih pravic Al Hak opozarjajo, da sprememba Airbnb-jeve odločitve o umiku naselbin iz ponudbe pomeni, da podjetje "ne razume konteksta okupacije in kolonizacije, v katerem deluje, ter negativnega učinka na človekove pravice, povezanega z njegovimi dejavnostmi in storitvami".

V Al Haku dodajajo, da darovanje dobičkov podjetja ne razbremeni dolžnosti, da ne podpira in ne prispeva k zločinom na zasedenih palestinskih ozemljih. Airbnb ponuja platformo in storitve, ki neposredno prispevajo h gospodarski vzdržnosti in rasti izraelskih naselbin ter s tem k njihovemu obstoju in širitvi, še dodajajo v Al Haku.

Sorodna novica Izraelski zid na Zahodnem bregu: varnost ali zemlja in demografska slika?

HRW razočaran

V organizaciji za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch (HRW) so izrazili razočaranje zaradi preklica prvotne odločitve. "Darovanje dobička na račun nezakonitih naselbin, kot so obljubili, nikakor ne pripomore k lajšanju 'človeškega trpljenja', za katerega so priznali, da ga njihove dejavnosti povzročajo," je dejal Arvind Ganesan iz HRW-ja.

"Z nadaljevanjem poslovanja v naselbinah ostajajo sokrivi zlorab, ki jih povzročajo naselbine," je dodal Ganesan.

Organizacija Amnesty International je letos objavila poročilo, v katerem ugotavlja, da turistični velikani, kot so Airbnb, Booking.com, Expedia in TripAdvisor, služijo na račun "vojnih zločinov" s tem, ko svoje storitve ponujajo tudi v izraelskih naselbinah. Te po definiciji Mednarodnega kazenskega sodišča namreč predstavljajo vojni zločin.

Amnesty International je ta podjetja pozval, naj naselbine, tudi tiste v okupiranem Vzhodnem Jeruzalemu, umaknejo iz svojih ponudb.

V naselbinah na Zahodnem bregu živi okoli 400.000 judovskih naseljencev, v Vzhodnem Jeruzalemu pa dodatnih 200.000.