Daei je bil kapetan iranske reprezentance med letoma 2000 in 2006. Foto: EPA
Daei je bil kapetan iranske reprezentance med letoma 2000 in 2006. Foto: EPA

Daeijeva žena in hčerka sta se v ponedeljek vkrcali na letalo iz Teherana do Dubaja, pred prihodom v Združene arabske emirate pa je letalo spremenilo smer in pristalo na iranskem otoku Kish. Tam sta se morali obe izkrcati.

Drugi najboljši strelec v zgodovini reprezentančnega nogometa je v zadnjih dneh zaman skušal priti do razlogov, zakaj njegove družine niso spustili iz države. "Mar so varnostne sile skušale aretirati teroriste?" je začudeno dejal za iranski časnik Etemad.

Po navedbah iranskih pravosodnih virov je Daeijeva žena med protivladnimi protesti izkazala solidarnost z nasprotniki režima, zaradi česar ne sme zapustiti države brez predhodnega dovoljenja.

"V čem je sploh bistvo? Šli sta zgolj na kratek oddih, obe pa sta se želeli v Iran vrniti naslednji teden," je še dodal 53-letni nekdanji napadalec.

Incident z Daeijevo družino ni osamljen primer. Tudi druge znane iranske aktiviste in osebnosti iz javnega življenja so namreč pridržali zaradi izkazane podpore protestom.

Nekdanji član Bayerna iz Münchna Daei je prav tako podprl proteste, ki so po smrti študentke Mahse Amini sredi septembra izbruhnili po vsej državi. Oblasti so mu začasno odvzele potni list.