Ameriški posnetek iranske ladje. Foto: Reuters
Ameriški posnetek iranske ladje. Foto: Reuters

Iranske sile naj bi v sredo skušale zajeti tanker TRF Moss, ki pluje pod zastavo Marshallovih otokov, nekaj ur pozneje pa še Richmond Voyager, ki pluje pod bahamsko zastavo.

Obema je uspelo pobegniti, ko se je na prizorišču pojavil ameriški rušilec, je v izjavi sporočilo osrednje poveljstvo ameriške vojske.

Pred prihodom ameriške vojaške ladje je iranska mornarica izstrelila več strelov, od katerih jih je nekaj zadelo trup tankerja, vendar ni bilo žrtev ali večje škode.

Iranska mornarica je danes sporočila, da naj bi tanker Richmond Voyager pred omenjenim incidentom trčil v iransko plovilo, pri čemer je bilo po poročanju iranske tiskovne agencije Irna, ki jo povzema francoska AFP, hudo poškodovanih pet članov posadke.

Richmond Voyager je po navedbah iranske mornarice kljub trčenju nadaljeval pot, ne da bi upošteval mednarodna pomorska pravila in predpise, zato so iranske oblasti izdale odredbo, naj tanker zasežejo, je poročala Irna.

Osrednje poveljstvo mornarice ZDA je v sredo navedlo, da je Iran od leta 2021 nadlegoval, napadel ali zasegel skoraj 20 trgovskih ladij, ki so plule pod mednarodnimi zastavami, kar "predstavlja jasno grožnjo regionalni pomorski varnosti in svetovnemu gospodarstvu".

Teheran je okrepil svoje ukrepe proti tankerjem v regionalnih vodah, potem ko so ZDA v zadnjem času zasegle več tankerjev pod iranskim nadzorom in pošiljke surove nafte v druge države zaradi poostrenih ameriških sankcij, katerih cilj je zmanjšati prihodke Irana od izvoza nafte.