Na vrhu bodo sicer razpravljali o Iranu, človekovih pravicah, energetski in prehranski varnosti kot tudi o Jemnu, kjer je za zdaj še vedno v veljavi premirje v dolgoletni in krvavi vojni. Foto: EPA
Na vrhu bodo sicer razpravljali o Iranu, človekovih pravicah, energetski in prehranski varnosti kot tudi o Jemnu, kjer je za zdaj še vedno v veljavi premirje v dolgoletni in krvavi vojni. Foto: EPA

Na zasedanju Sveta za sodelovanje v Perzijskem zalivu (GCC) se je ameriški predsednik Joe Biden sestal z voditelji devetih arabskih držav, sicer članic skupine. Poleg Savdske Arabije, Katarja, Bahrajna, Kuvajta, Omana in Združenih arabskih emiratov so članice skupine še Jordanija, Egipt in Irak.

Skupina na vrhu vodi pogovore glede regionalne varnosti in bilateralnih odnosov z ZDA. "Ne bomo odšli in zapustili praznino, ki bi jo lahko zapolnile Kitajska, Rusija ali Iran," je dejal Biden. "Od tega trenutka dalje bomo gradili aktivno in načelno ameriško vodstvo."

Biden brez uspeha pri načrtih glede črpanja arabske nafte

Arabske sogovornike bo poskusil Biden prepričati, naj okrepijo črpanje nafte in tako znižajo cene na globalnih trgih.

Al Džazirina dopisnica iz Bele hiše Kimberly Halkett je sicer dejala, da bo odšel v političnem smislu Biden domov praznih rok. "Pritisniti bi moral na Savdijce, da črpajo več nafte in s tem znižajo cene na svetovnem trgu, a tega cilja ni dosegel," je dejala in ob tem poudarila, da si Biden kljub vsemu nadeja izboljšanje odnosov med Izraelom in arabskimi sosedami v prihodnosti.

Joe Biden v Savdski Arabiji

"Ljudje morajo povedati svoje mnenje, brez posledic"

Biden je pozval navzoče voditelje, naj zagotovijo spoštovanje človekovih pravic, vključno s pravicami žensk, in svojim državljanom omogočijo svobodo govora.

Ameriški predsednik je sicer sobotno dopoldne namenil ločenim srečanjem z voditelji Iraka, Egipta in ZAE-ja, od katerih se z nekaterimi še nikoli ni srečal.

Na vrhu so sicer razpravljali še o Iranu, človekovih pravicah, energetski in prehranski varnosti kot tudi o Jemnu, kjer je za zdaj še vedno v veljavi premirje v dolgoletni krvavi vojni.

Kritike glede obiska ameriškega predsednika v Savdski Arabiji

Sorodna novica Biden prekršil obljubo in obiskal Savdsko Arabijo, Palestini obljubil finančno pomoč

Joe Biden je v petek v Savdsko Arabijo priletel iz Izraela, s čimer je prelomil svojo obljubo, da bo kraljevino zaradi kršenja človekovih pravic izoliral. To je tudi prvi uradni neposredni let iz Tel Aviva v kraljevino po tem, ko je Savdska Arabija odpravila omejitve preletov za letala, ki potujejo v Izrael in iz njega.

Že v petek se je Biden srečal s savdskim kraljem Salmanom in kronskim princem Mohamedom bin Salmanom, dejanskim vladarjem Savdske Arabije, ki je po oceni ameriških obveščevalnih agencij naročil operacijo iz leta 2018, v kateri je bil ubit novinar Džamal Hašokdži. Princ Mohamed je predsedoval uvodnemu zasedanju današnjega vrha, ki se ga kralj Salman ni udeležil.

Savdski princ je Bidnu po navedbah savdskih uradnikov v petek na kritike zaradi umora Hašokdžija odvrnil, da so tudi ZDA delale napake, med drugim v Iraku, savdska kraljevina pa da je sprejela "vse ukrepe, da v prihodnosti prepreči podobne napake. Poskus vsiljevanja določenih vrednot državam ima lahko nasproten učinek, je še dodal.