Prizorišče napada. Foto: EPA
Prizorišče napada. Foto: EPA

ZDA krivdo za mrtve otroke in ženske valijo na tarčo. Po navedbah visokega ameriškega uradnika naj bi se namreč Al Kurajši med operacijo razstrelil in pri tem ubil tudi člane svoje družine, vključno z otroki.

"Sinoči so ameriške vojaške sile po mojem navodilu na severozahodu Sirije uspešno izvedle protiteroristično operacijo, da bi zaščitile Američane in naše zaveznike ter naredile svet varnejši," je dejal Biden.

Razbitine po operaciji. Foto: Reuters
Razbitine po operaciji. Foto: Reuters

Dodal je, da so Al Kurašija "z bojišča odstranili po zaslugi spretnosti in poguma naših oboroženih sil". Povedal je še, da so se vsi ameriški vojaki varno vrnili z operacije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Biden je pozneje v nagovoru Američanom povedal, da je bil Al Kurajši velika teroristična grožnja svetu. "Vedeli smo, da se je ta terorist obkrožil z družinami, vključno z otroki, zato smo se odločili za napad s posebnimi enotami z veliko večjim tveganjem za naše ljudi, kot bi veljalo za zračni napad. Zato smo se odločili, da zmanjšamo civilne žrtve," je dejal.

"Po zaslugi poguma naših enot tega groznega terorista ni več," je dejal Biden in dodal, da je Al Kurajši organiziral nedavni neuspeli napad na zapor s 3000 pripadniki Islamske države na severovzhodu Sirije. Odgovoren naj bi bi tudi za genocid jezidov v Iraku leta 2014.

Ameriška vojska sicer nima dovoljenja sirskih oblasti ali mandata Varnostnega sveta ZN-a za delovanje na ozemlju Sirije.

Ubitih 13 civilistov

V operaciji, v kateri so elitne ameriške sile pristale s helikopterjem v bližini mesta Atme na severozahodu Sirije, je bilo ubitih najmanj 13 civilistov, je medtem sporočil vodja Sirskega observatorija za človekove pravice Rami Abdel Rahman. Na območju v improviziranih taboriščih ali prenatrpanih stanovanjih živi več deset tisoč ljudi.

Začetna poročila o operaciji ameriške vojske v Siriji so namigovala, da bi bil tarča lahko pomemben džihadist, ki je blizu teroristični mreži Al Kaida.

Prebivalci območja so po poročanju Reutersa povedali, da so med napadom, ki se je začel okoli polnoči, pristali helikopterji. Slišati je bilo močne strele in eksplozije. Ameriške sile naj bi po zvočnikih opozarjale ženske in otroke, naj zapustijo območje. Ameriške sile so po besedah očividca tudi razstrelile enega svojih helikopterjev, domnevno po mehanski okvari.

Med žrtvami so tudi otroci. Foto: Reuters
Med žrtvami so tudi otroci. Foto: Reuters

Na območju Idliba delujejo džihadisti

Na območju Idliba deluje tudi skrajna skupina Huras al-Din (Varuhi vere), ki je povezana z Al Kaido, med njenimi voditelji pa so tudi tuji borci. ZDA so v preteklosti ponudile nagrado za informacije o voditeljih te skupine.

Idlib je še zadnja sirska pokrajina, ki ni pod nadzorom sil predsednika Bašarja Al Asada. Najmočnejša skupina v Idlibu je Hajat Tahrir al-Šam, nekdanja fronta Nusra.

Največja ameriška operacija po smrti Al Bagdadija

Sirski observatorij za človekove pravice navaja, da je bila to največja operacija ameriških sil na območju Idliba od oktobra 2019, ko je bil v podobni operaciji ubit takratni vodja Islamske države Abu Bakr Al Bagdadi. Po njegovi smrti je vodenje skupine prevzel ravno Al Kurajši.

Koalicijske sile pod vodstvom ZDA so se v Siriji bojevale proti Islamski državi, ki je poleti 2014 prevzela nadzor nad velikim delom območij v Iraku in Sirije in razglasila kalifat. IS je bil marca 2019 vojaško poražen, vendar je še vedno aktiven v obeh državah in izvaja napade. Nedavno so na severovzhodu Sirije, na območju pod nadzorom pretežno kurdskih Sirskih demokratičnih sil (SDF), izvedli napad na zapor, v katerem so zaprti njihovi pripadniki. Kurdske sile so napad odbile, tudi s pomočjo ameriških sil.