Turške sile izvajajo operacije v Siriji. Foto: EPA
Turške sile izvajajo operacije v Siriji. Foto: EPA

Erdogan je dejal, da so voditelja Islamske države "nevtralizirali" v operaciji turške obveščevalne agencije MIT v soboto.

Islamska država se na Erdoganovo izjavo še ni odzvala, poroča BBC, ki dodaja, da trditve turškega predsednika ni mogel neodvisno preveriti.

Agencija MIT je po Erdoganovih besedah Al Kurajšija spremljala "zelo dolgo". Erdogan je še dejal, da bo Turčija nadaljevala boj proti terorističnim organizacijam.

Reuters navaja sirske vire, ki so dejali, da so turške sile operacijo izvedle v severnem sirskem mestu Džadaris, blizu meje s Turčijo.

Novembra lani je Islamska država oznanila smrt svojega voditelja Abuja Al Hasana Al Hašemija Al Kurajšija. ZDA so sporočile, da je bil ubit v operaciji uporniške Svobodne sirske vojske na jugozahodu Sirije sredi oktobra 2022.

Al Hašemi Al Kurajši je vodenje skupine prevzel, potem ko je njegov predhodnik Abu Ibrahim Al Hašimi Al Kurajši razstrelil sebe in svojo družino, ko so februarja 2022 njegovo skrivališče obkolile ameriške posebne enote.

Islamska država je imela nekoč pod nadzorom 88.000 kvadratnih kilometrov ozemlja, ki se je raztezalo od severovzhoda Sirije prek severnega Iraka. Vladala je nad skoraj osmimi milijoni ljudi.

Skupina je bila z zadnjega koščka ozemlja pod svojim nadzorom pregnana leta 2019, julija lani pa je ZN opozoril, da še vedno predstavlja grožnjo.

Po ocenah naj bi imela Islamska država med 6000 in 10.000 borcev v Siriji in Iraku, ki še izvajajo napade.

Islamska država ima tudi lokalne izpostave na drugih konfliktnih območjih po svetu. Najbolj utrjene mreže naj bi imela v Afganistanu, Somaliji in v bazenu Čadskega jezera.

Erdogan: Turške sile ubile voditelja Islamske države