Talibani so oblast spet prevzeli avgusta leta 2021. Foto: EPA
Talibani so oblast spet prevzeli avgusta leta 2021. Foto: EPA

Samomorilski napadalec se je 26. avgusta 2021 razstrelil med množico ljudi na letališču, ko so ti skušali pobegniti iz Afganistana.

Kot poročanje ameriške televizije CBS prenaša BBC, so talibani pripadnika Islamske države ubili že pred tedni, a je trajalo nekaj časa, da so ameriški uslužbenci smrt potrdili. Ime ubitega ni objavljeno.

"Ubit je bil v talibanski operaciji," je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše za nacionalno varnost John Kirby, ne da bi navedel kakršne koli podrobnosti.

"Bil je ključni uradnik celice ISIS-K, ki je neposredno sodeloval pri načrtovanju operacij," je še dejal Kirby. ISIS-K pomeni Islamsko državo Korasan, vejo te teroristične skupine, ki deluje v Afganistanu in Pakistanu, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

New York Times piše, da so ZDA za smrt omenjenega pripadnika Islamske države izvedele na začetku aprila. Ni sicer jasno, ali je bil izrecna tarča talibanov ali pa je bil ubit v enem izmed spopadov med Islamsko državo in talibani.

ZDA ciljale odgovornega, a ubile sedem otrok

ZDA so že nekaj dni po napadu na letališču izvedle napad z brezpilotnim letalom v Kabulu, v katerem naj bi napadli odgovorne za bombni napad, a so kasneje priznali, da so z raketo ubili deset civilistov, vključno s sedmimi otroki.

Napad na letališču je bil eden najbolj smrtonosnih bombnih napadov v Afganistanu v zadnjih letih, ki je sprožil tudi val kritik na račun predsednika ZDA Joeja Bidna zaradi njegove odločitve, da skoraj 20 let po invaziji nenadoma umakne ameriške oborožene sile iz države.

Ob umiku ameriških enot avgusta 2021 so talibanski borci v le nekaj tednih pometli z afganistanskimi silami, ki so jih usposabljale ZDA, in prisilili preostale ameriške vojake v evakuacijo z letališča v Kabulu.