Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je od začetka vojne v Gazi oster kritik Izraela. Foto: Reuters
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je od začetka vojne v Gazi oster kritik Izraela. Foto: Reuters

"Biti moramo zelo močni, da Izrael Palestini ne bo počel teh nezaslišanih stvari. Tako kot smo vkorakali v Gorski Karabah, tudi v Libijo, bomo podobno storili tudi tam," je na zborovanju svoje Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) v črnomorskem mestu Rize dejal Erdogan, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Podrobnosti morebitnega posredovanja ni pojasnil.

Leta 2020 je Turčija v podporo libijski vladi narodne enotnosti, ki so jo priznali Združeni narodi in ki jo vodi Abdul Hamid Dbeibeh, v Libijo poslala vojaško osebje

Turčija v sporu med Armenijo in Azerbajdžanom podpira Azerbajdžan, ki mu dobavlja vojaško pomoč. Turčija je zanikala kakršno koli neposredno vlogo v vojaških operacijah Azerbajdžana v Gorskem Karabahu, vendar je lani dejala, da pri podpori svoje tesne zaveznice uporablja "vsa sredstva", vključno z vojaškim usposabljanjem in posodobitvijo.

Kac je v odzivu na družbenem omrežju X in zapisal, da gre Erdogan z grožnjami proti Izraelu po stopinjah Sadama Huseina. "Samo spomnite se, kaj se je tam zgodilo in kako se je končalo," je dodal.

Husein je iz Bagdada vodil odpor proti silam ZDA, ki so Irak napadle leta 2003. Svet prehodne iraške vlade je nato istega leta v Bagdadu ustanovil posebno sodišče za sojenje najvišjim članom njegovega režima, Huseina pa je bremenilo skupno dvanajst obtožb zaradi množičnih pobojev več deset tisoč šiitov, Kurdov in političnih nasprotnikov. Sodišče je 5. novembra 2006 odločilo, da je za kriv za zločine proti človečnosti. Kljub nasprotovanju velikega dela svetovnih voditeljev so ga usmrtili 30. decembra 2006.

Erdogan je od začetka vojne v Gazi, ki jo je sprožil napad Hamasa na Izrael 7. oktobra lani, med najostrejšimi kritiki Izraela. Tega je večkrat označil za teroristično državo in ga obtožil, da v Gazi izvaja genocid.

Konec lanskega leta je izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja primerjal z nacističnim voditeljem Adolfom Hitlerjem in dejal, da so mednarodne institucije zaradi izraelskih napadov na Gazo povsem odpovedale.

Izrael je zaradi Erdoganovih kritik odpoklical izraelske diplomatske predstavnike v Ankari. Erdogan pa je že pred tem prekinil diplomatske odnose z Izraelom in pozval k sojenju izraelskim voditeljem na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu.

V raketnem napadu na nogometno igrišče na zasedeni Golanski planoti je bilo ubitih 12 otrok. Foto: AP
V raketnem napadu na nogometno igrišče na zasedeni Golanski planoti je bilo ubitih 12 otrok. Foto: AP

Izrael se pripravlja na povračilne napade proti Hezbolahu

Izraelski varnostni kabinet je razpravljal o novih povračilnih napadih proti Hezbolahu ter pooblastil premierja Benjamina Netanjahuja in obrambnega ministra Joava Galanta, da se "odločita o načinu in času odziva proti Hezbolahu".

Zaradi sobotnega napada na zasedeno Golansko planoto, v katerem je bilo ubitih najmanj dvanajst ljudi, je Netanjahu predčasno končal obisk v ZDA. Po vrnitvi v Izrael je odgovornost za napad znova pripisal libanonskemu šiitskemu gibanju Hezbolah in mu zagrozil z "visoko ceno, kakršne še ni plačalo", poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Kmalu zatem se je udeležil zasedanja varnostnega kabineta, kjer so razpravljali o morebitnem odzivu na napad na Golansko planoto. "Člani kabineta so pooblastili predsednika vlade in obrambnega ministra, da se odločita o načinu in času odziva na teroristično organizacijo Hezbolah," je po zasedanju kabineta sporočil Netanjahujev urad. Dodatnih podrobnosti ni navedel.

Hezbolah, ki sicer trdi, da ni izvedel napada, je v pričakovanju izraelskega odziva evakuiral več položajev blizu meje. Libanonski letalski prevoznik Middle East Airlines je zaradi zaostrovanja razmer preložil več poletov, nemški letalski prevoznik Lufthansa pa je do vključno torka ustavil polete v Bejrut, poroča katarska televizija Al Džazira.

Izraelska vojska je medtem sporočila, da je sestrelila letalnik, ki je bil izstreljen iz Libanona. Libanonski mediji pa so poročali, da je bil v izraelskem zračnem napadu na avtomobil na jugu Libanona ubit en človek, še štirje ljudje pa so bili ranjeni, navaja izraelski časopis Times of Israel.

Nov izraelski napad na južni Libanon pa je po poročanju libanonskih medijev terjal dve žrtvi, z območja napada poročajo tudi o ranjenih. Izrael je po navedbah nemške tiskovne agencije DPA danes napadel avtomobil v bližini mesta Mais Al Džabal, nedaleč od izraelske meje. Ali so med žrtvami tudi pripadniki libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah, ni jasno, Izrael pa napada še ni komentiral.