Ben-Gvir je vodja stranke Judovska moč, v mladosti je bil več kot 50-krat obtožen nasilja ali sovražnega govora. Foto: Reuters
Ben-Gvir je vodja stranke Judovska moč, v mladosti je bil več kot 50-krat obtožen nasilja ali sovražnega govora. Foto: Reuters

Predstavništvo je sporočilo, da si ne želi dati prostora nikomur, čigar stališča so v nasprotju z vrednotami, ki jih zagovarja EU.

"Predstavništvo EU-ja v Izraelu se veseli praznovanja dneva Evrope, ki bo potekalo 9. maja. Žal smo se letos odločili, da diplomatski sprejem odpovemo, saj si ne želimo dati prostora nikomur, čigar stališča so v nasprotju z vrednotami, ki jih zagovarja EU," je predstavništvo zapisalo na Twitterju.

Kljub temu pa bo še vedno potekal kulturni dogodek ob dnevu Evrope, namenjen izraelski javnosti, s katerim si želi EU proslaviti močne in konstruktivne dvostranske odnose. Tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU-ja Josepa Borrella je medtem dejal, da se bodo o nadaljnjem ravnanju posvetovali interno in tudi z državami članicami Unije.

Po navedbah urada Ben-Gvirja je izraelski minister med diplomatskim sprejemom načrtoval govor o pomenu skupnega boja proti terorizmu. Po odpovedi sprejema pa je Ben-Gvir dejal, da je "škoda, da EU, ki naj bi predstavljal demokratične in večkulturne vrednote, govori na tako nediplomatski način".

Ben-Gvir, ultranacionalistični politik in vodja skrajno desne stranke Ocma jehudit (Judovska moč), je bil doslej že več kot 50-krat obtožen spodbujanja nasilja ali sovražnega govora, leta 2007 pa je bil obsojen zaradi podpiranja teroristične skupine in spodbujanja rasizma.