Ganc je od Netanjahuja zahteval jasno strategijo za Gazo po koncu vojne. Foto: Reuters
Ganc je od Netanjahuja zahteval jasno strategijo za Gazo po koncu vojne. Foto: Reuters

"Netanjahu nam preprečuje, da bi napredovali proti pravi zmagi. Zato danes zapuščamo krizno vlado, s težkim srcem, a polni zaupanja," je dejal Ganc na novinarski konferenci, ki jo je prenašala televizija.

Znova je pozval k predčasnim volitvam in izrazil željo po oblikovanju vlade, ki bi imela zaupanje ljudi in bi se bila sposobna spoprijemati s trenutnimi izzivi. "Pozivam Netanjahuja, naj določi datum volitev," je še dodal.

Ganc je sicer vojnemu kabinetu konec maja postavil ultimat, da do sobote oblikuje načrt za povojno ureditev Gaze, sicer bo odstopil. Svojo vrnitev v opozicijo je nato preložil na danes, saj je bila glavna tema v soboto rešitev štirih izraelskih talcev iz Gaze.

Od Netanjahuja je Ganc zahteval predstavitev načinov za dosego šestih strateških ciljev, ki vključujejo konec Hamasovega nadzora nad Gazo in vzpostavitev večnacionalne civilne administracije za upravljanje palestinske enklave. Njegove zahteve je Netanjahu takrat komentiral, da gre za "prazne besede", ki bi pomenile "poraz za Izrael".

Netanjahu je v kratki izjavi pozval Ganca, naj "ne zapusti bitke". "Beni, zdaj ni čas, da bi opustil bitko. Zdaj je čas, da združimo moči," je zapisal na omrežju X. Skrajno desni izraelski minister za varnost Itamar Ben-Gvir je od premierja že zahteval, da ga vključi v vojni kabinet.

Kabinet izraelskega premierja bo tudi z izstopom Gančeve stranke Nacionalna unija imel še vedno večino poslancev v parlamentu.

Odhod Ganca, ki je nekdanji general in obrambni minister, pomeni, da bo Netanjahu izgubil podporo sredinskega bloka, ki je pomagal razširiti podporo vladi v Izraelu in v tujini, v času naraščajočega diplomatskega in domačega pritiska osem mesecev po vojni v Gazi.

Beni Ganc izstopil iz izraelske vojne vlade