Rakete so povzročile zgolj gmotno škodo. Foto: Reuters
Rakete so povzročile zgolj gmotno škodo. Foto: Reuters

"Rakete so bile izstreljene na območju zunaj meja Iraka in Kurdistana, natančneje z vzhoda," je sporočila kurdistanska protiteroristična enota.

AP, ki se pri tem sklicuje na predstavnika ameriškega obrambnega ministrstva, navaja, da naj bi rakete izstrelil Iran.

Rakete so povzročile gmotno škodo, med drugim tudi na ameriškem konzulatu, niso pa terjale človeških žrtev, so sporočile varnostne sile avtonomne kurdske regije.

V Iraku, vključno z avtonomno regijo Kurdistan, je še vedno nameščenih nekaj ameriških enot, ki so vodile koalicijo za boj proti džihadistom Islamske države. Washington po navadi pripisuje odgovornost za napade z raketami ali brezpilotnimi letalniki na njihove objekte v Iraku proiranskim skupinam, ki zahtevajo popoln umik ameriških sil. A čezmejno streljanje je redko.

Maščevanje revolucionarne garde

Pred tednom dni sta bila v napadu v Siriji ubita predstavnika iranske revolucionarne garde. Odgovornost za napad so pripisali ključnemu ameriškemu zavezniku Izraelu. Revolucionarna garda je napovedala, da se bo za napad maščevala.

Danes je sporočila, da so njene enote izstrelile rakete na izraelski "strateški center za zarote in nagajanja" v Iraku. "Ponovno opozarjamo zločinski sionistični režim, da bo ponovitev kakršne koli nagajivosti naletela na ostre, odločne in uničujoče odzive," je v sporočilu še navedla iranska revolucionarna garda.

"Obsojamo ta nezaslišan napad in prikaz nasilja," je glede napada v Erbilu povedal tiskovni predstavnik ameriškega State Departmenta.

Dogodek je obsodil tudi predsednik vlade iraškega Kurdistana Masrur Barzani in ga označil za "teroristični napad", prebivalce pa pozval, naj ostanejo mirni.