Foto: AP
Foto: AP

Iranska nosilna raketa simorg je v vesolje ponesla tri raziskovalne satelite proti orbiti na višini 470 kilometrov, je povedal tiskovni predstavnik iranskega obrambnega ministrstva Ahmad Hoseini. "Raziskovalni cilji, predvideni za to izstrelitev, so bili doseženi," je dodal.

Po podatkih Teherana naj bi sateliti zbirali podatke o vremenu, naravnih katastrofah, kmetijstvu in nimajo vojaških namenov, zato da tudi niso v nasprotju z mednarodnimi dogovori, zatrjujejo.

V ZDA in Izraelu so sicer zaskrbljeni zaradi iranskega vesoljskega programa. Bojijo se, da bi lahko Iran svojo vesoljsko tehnologijo uporabil za proizvodnjo vojaških raket dolgega dosega.

Izstrelitev vznemirila ZDA

Iran pa bi z današnjo izstrelitvijo lahko vznemiril tudi zahodne sile, s katerimi se na Dunaju pogaja o oživitvi mednarodnega dogovora o svojem jedrskem programu iz leta 2015. Sporazum želijo obnoviti, potem ko so ZDA leta 2018 enostransko odstopile od njega in znova uvedle sankcije proti Teheranu. Ta je pozneje začel opuščati svoje zaveze iz sporazuma.

Washington je ocenil, da bi lahko izstrelitev pomenila prispevek k iranskemu raketnemu programu. "ZDA so še naprej zaskrbljene zaradi razvoja iranskih vesoljskih nosilnih raket," je dejala neimenovana tiskovna predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva.

Glede pogovorov na Dunaju o oživitvi mednarodnega jedrskega sporazuma iz leta 2015 je dodala, da iščejo možnosti za obojestransko vrnitev k sporazumu.