Rohani je napovedal, da bo Iran še naprej prodajal svojo nafto. Foto: Reuters
Rohani je napovedal, da bo Iran še naprej prodajal svojo nafto. Foto: Reuters
Teheran
"Dol z Ameriko" so vzklikali udeleženci protiameriških protestov v Iranu. Foto: EPA
Iran: Sankcije nas ne bodo zlomile
ZDA uvajajo nove sankcije proti Iranu

"Amerika želi iransko prodajo nafte znižati na ničlo ... toda mi bomo še naprej prodajali svojo nafto ... in kršili sankcije," je dejal Rohani na srečanju ekonomistov, ki so ga prenašali tudi na iranski državni televiziji. "Danes naš sovražnik (ZDA) napada naše gospodarstvo, glavni cilj sankcij pa so naši ljudje," je dejal Rohani.

ZDA so v napovedi današnje uvedbe sankcij sporočile, da bodo osmim državam uvoznicam tudi po uvedbi sankcij začasno sicer še dovolile uvoz iranske nafte. Washington želi s sankcijami prisiliti Teheran k zaustavitvi razvoja jedrskega in raketnega programa na eni strani, hkrati pa na drugi strani oslabiti podporo in vpliv Irana na sosednje države in Bližnji vzhod nasploh.

Iransko nafto bodo lahko kljub prepovedi začasno uvažale Kitajska, Indija, Italija, Grčija, Japonska, Južna Koreja, Tajvan in Turčija.

Kitajska bo še naprej trgovala s Teheranom
Kitajska je danes zavrnila nove sankcije ZDA proti Iranu ter se zavezala, da bo še naprej trgovala s Teheranom. Po oceni Pekinga bodo lahko namreč v okviru mednarodnega prava legitimno ohranili trgovinsko sodelovanje. "Kitajska nasprotuje enostranskim sankcijam," je dejala tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Čunjing (Hua Chunying). Pojasnila je, da Kitajska verjame, da je normalno sodelovanje z Iranom v okviru mednarodnega prava zakonito in legitimno. "In to bomo spoštovali," je dodala.

Pompeo: To so najostrejše sankcije do zdaj
Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v nedeljo dejal, da so najnovejše sankcije najhujše proti Iranu do zdaj. Po njegovih besedah se je iz Irana v zadnjih mesecih umaknilo že več kot 100 mednarodnih podjetij, izvoz iranske nafte pa naj bi se zmanjšal za skoraj milijon 159-litrskih sodčkov na dan. Iranske oblasti tovrstne označbe zavračajo. "To je ekonomska vojna zoper Iran, toda Amerika bi se morala naučiti, da proti Iranu ne more uporabljati jezika sile. Pripravljeni smo se upreti vsakemu pritisku," je dejal Rohani. Dodal je, da ne verjame, da je že kdaj prej v zgodovini Amerike prišel v Belo hišo nekdo, ki deluje v nasprotju s pravom in mednarodnimi konvencijami.

V nedeljo so proti uvedbi sankcij potekali protesti v več iranskih mestih. "Smrt Ameriki" so vzklikali protestniki.

Evropska unija, Velika Britanija, Nemčija in Francija, ki so med petimi državami, ki so še zavezane jedrskemu sporazumu z Iranom, sankcijam nasprotujejo.

Švica se dogovarja za humanitarna nakazila
Švicarska vlada pa je sporočila, da se z ZDA in Iranom dogovarja o vzpostavitvi plačilnega kanala za humanitarna nakazila, da bi islamski republiki zagotovili dobavo hrane in zdravil.

Uvedbo sankcij je na drugi strani pozdravil Izrael, ki v Iranu vidi največjega sovražnika. "Pogumna odločitev predsednika Trumpa je preobrat, na katerega je čakal Bližnji vzhod," je dejal izraelski obrambni minister Avigdor Liberman. "Z eno potezo so ZDA zadale kritičen udarec utrdbam Irana v Siriji, Libanonu, Gazi, Iraku in Jemnu. Predsednik Trump, ponovno vam je uspelo. Hvala," je dodal. Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je Trumpu za uvedbo sankcij zahvalil že v nedeljo.

Zaradi sankcij so medtem že pozorni na naftnih trgih. Strokovnjaki namreč svarijo, da bi lahko sankcije zamajale šibko ravnovesje, zaradi česar bi se lahko dvignila cena nafte.

Iran: Sankcije nas ne bodo zlomile
ZDA uvajajo nove sankcije proti Iranu