Francoski inštitut v Teheranu bodo iranske oblasti zaprle. Foto: EPA
Francoski inštitut v Teheranu bodo iranske oblasti zaprle. Foto: EPA

"Ministrstvo kot prvi korak ukinja dejavnosti francoskega inštituta za raziskave v Iranu," je sporočilo iransko zunanje ministrstvo, dan po tem, ko je Teheran posvaril Pariz pred posledicami zaradi objave.

Francosko vlado je pozvalo k "resnemu boju proti protiislamizmu in islamofobiji" v Franciji kot tudi, naj "avtorje takšnega sovraštva" pozove k odgovornosti. Iranske oblasti so namreč karikature obsodile kot "žalitev simbolov suverenosti in nacionalnih vrednot".

"Francija nima pravice žaliti svetosti drugih muslimanskih držav in narodov pod pretvezo svobode izražanja," je dejal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanani.

"V Franciji v nasprotju z Iranom velja svoboda tiska," je še pred napovedjo zaprtja inštituta dejala francoska zunanja ministrica Catherine Colonna in poudarila, da v francoskem pravu bogokletje ne obstaja.

Charlie Hebdo je v sredo objavil več deset karikatur, na katerih je upodobljen najvišji verski in politični voditelj Irana, ajatola Ali Hamenej. Karikature je tednik izbral na natečaju, objavljenem decembra, ko so se v Iranu okrepili protesti, ki so izbruhnili po tem, ko je sredi septembra v policijskem pridržanju umrla 22-letna Kurdinja Mahsa Amini. Dekle je pred tem aretirala moralna policija zaradi domnevno neustrezne nošnje islamske naglavne rute.

Kot so dejali pri tedniku, je bil namen natečaja "podpora Irancem, ki se borijo za svojo svobodo". Karikature Hameneja so bile objavljene v posebni izdaji pred obletnico smrtonosnega napada na njihovo uredništvo v Parizu 7. januarja 2015, v katerem je bilo ubitih 12 ljudi. Odgovornost za napad je prevzela teroristična mreža Al Kaida, ki je s tem želela kaznovati novinarje za objavo karikatur preroka Mohameda.