Protesti po Iranu potekajo že šest tednov. Foto: Reuters
Protesti po Iranu potekajo že šest tednov. Foto: Reuters

Na približno dvominutnem posnetku, ki ga je mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International objavila na družbenih omrežjih, več pripadnikov varnostnih sil pretepa in brca moškega, ki leži na tleh na ulici, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Moški, ki ga obkroža več kot deset policistov v uniformah, si najprej poskuša z rokami pokriti glavo, vendar ga policisti še naprej pretepajo, medtem ko jih njihovi kolegi opazujejo, je razvidno s posnetka. Nekaj sekund pozneje se zasliši streljanje in policist z motorjem dvakrat zapelje čez moškega.

"Takoj je bila izdana posebna odredba za preiskavo natančnega časa in kraja dogodka ter identifikacijo storilcev," je v izjavi, ki jo je objavila iranska tiskovna agencija Irna, sporočila policija. "Policija nikakor ne odobrava nasilnega in nekonvencionalnega vedenja in bo kršilce obravnavala v skladu s pravili," so sporočili.

Od začetka protestov, ki so v Iranu izbruhnili sredi septembra, so oblasti v Teheranu zavračale navedbe o nasilju varnostnih sil nad protestniki.

Množične proteste je sprožila smrt 22-letne iranske Kurdinje Mahse Amini, ki je umrla v policijskem pridržanju tri dni po tem, ko jo je v Teheranu aretirala moralna policija zaradi domnevno neprimernega nošenja obvezne naglavne rute. Aktivisti trdijo, da je umrla zaradi udarcev, policija pa zavrača krivdo za njeno smrt.

Študenti v Iranu bojkotirajo predavanja v podporo protivladnim protestom

Številni študenti in študentke v Iranu bojkotirajo predavanja v podporo protivladnim protestom kljub vse ostrejšemu zatiranju od oblasti. Zahtevajo tudi izpustitev vseh kolegov in kolegic, ki so bili med protesti aretirani.

Po poročanju BBC-ja videoposnetki in fotografije, objavljeni na družbenih omrežjih, kažejo moške in ženske, zbrane na hodnikih, dvoriščih in ulicah na območju študentskih kampusov in univerz v Teheranu ter drugih mestih.

Od začetka množičnih protestov pred šestimi tedni je bilo po podatkih aktivistov pridržanih približno 300 študentov in študentk. Protesti so se razrasli v enega najresnejših izzivov klerikalnemu establišmentu v Iranu po revoluciji leta 1979.

Iranska tiskovna agencija aktivistov za človekove pravice je objavila posnetke, za katere pravi, da prikazujejo bojkot študentov na več univerzah v glavnem mestu. Podobni protesti so se zgodili na univerzah v mestih Jazd in Isfahan v osrednjem delu države ter v Širazu na jugu.

V severovzhodnem mestu Sanandadž so študentke na medicinski univerzi Kurdistana mahale s svojimi naglavnimi rutami in vzklikale "Ženska, življenje, svoboda", kar je prepoznavni slogan protestov.

Protesti se nadaljujejo tudi zunaj univerz, čeprav jih represivni organi nasilno zatirajo.

Opozicijska aktivistična mreža 1500tasvir je objavila videoposnetke, ki naj bi prikazovali pripadnike varnostnih sil, ki streljajo zvočne granate in grozijo prek zvočnikov v poskusu, da stanovalcem blokov v teheranski soseski Ekbatan preprečijo vzklikanje protivladnih sloganov z njihovih oken ponoči.

Tiskovna agencija aktivistov za človekove pravice je v ponedeljek poročala, da so od začetkov protestov varnostne sile ubile najmanj 287 ljudi, vključno s 46 otroki. 14.160 protestnikov naj bi bilo pridržanih.

Medtem mediji v državni lasti poročajo, da je bilo ubitih 35 pripadnikov varnostnih sil, storilci pa naj bi bili "izgredniki", ki naj bi jih podpirala tujina.

V Teheranu je glavni tožilec v ponedeljek oznanil priprave na javna množična sojenja tisoč ljudem, obtoženim "dejanj sabotaže", vključno z umori in požigi.