Iranski predsednik Masud Pezeškjan je v izjavi za rusko televizijo obsodil izraelske napade na civiliste. Foto: Reuters
Iranski predsednik Masud Pezeškjan je v izjavi za rusko televizijo obsodil izraelske napade na civiliste. Foto: Reuters

Pezeškjan je kritike izrekel v pogovoru z rusko državno televizijo ob robu mednarodne konference v turkmenistanski prestolnici Aškabad, ki se je udeležujejo številni regionalni voditelji, med drugim tudi iz Rusije, Kazahstana, Mongolije in Pakistana.

Izrael je v zadnjih tednih močno okrepil napade na Libanon, pri čemer je bilo ubitih več voditeljev gibanja Hezbolah, izraelske sile pa obstreljujejo tudi prestolnico Bejrut. V novem izraelskem napadu na oporišče mirovnih sil ZN-a na jugu Libanona (UNIFIL) sta bila po navedbah libanonskih oblasti danes ranjena dva pripadnika mirovnih sil iz Šrilanke.

V čakanju na izraelski odgovor

"Rad bi sporočil Izraelu: prenehajte pobijati nedolžne ljudi. Prenehajte z bombardiranjem stanovanjskih stavb, ljudi, ki že tako nimajo ničesar," je dejal Pezeškjan in Izrael obtožil kršenja prav vseh mednarodnih zavez in dogovorov. "To počne, ker se dobro zaveda, da mu ZDA in EU stojijo ob strani," je poudaril.

Putin in Pezeškjan sta poudarila dobre odnose med državama. Foto: Reuters
Putin in Pezeškjan sta poudarila dobre odnose med državama. Foto: Reuters

Stanje na Bližnjem vzhodu je skrajno napeto, še posebej, ker je Izrael napovedal "smrtonosen" povračilni napad na Iran, potem ko je Iran 1. oktobra v odgovor na smrt vodje iranskega zaveznika Hezbolaha Hasana Nasrale v izraelskem napadu na Libanon 27. septembra proti Izraelu izstrelil približno 200 balističnih raket.

Putin o potrebi po oblikovanju novega svetovnega reda

Konference v Aškabadu se udeležuje tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki se je ob robu dogodka sešel s Pezeškjanom.

"Mednarodni odnosi so vstopili v obdobje svetovnih, temeljnih sprememb. V svetu se oblikuje nov svetovni red, ki odraža raznolikost celotnega planeta, in ta naravni proces je nepovraten," je dejal Putin v govoru. Ob tem je opozoril še, da se svet "spoprijema z grožnjami brez primere, ki jih povzročajo civilizacijske razprtije, medetnični in medverski konflikti".

Putin in Pezeškjan sta v uro dolgem pogovoru poudarila dobre odnose med državama in pozdravila podobne poglede na dogodke v svetu. Putin pa je dejal, da so vezi s Teheranom za Moskvo "prednostne".

"Odnosi z Iranom so za nas prioriteta in se zelo dobro razvijajo," je dejal Putin. "Dejavno sodelujeva na mednarodnem prizorišču in najini pogledi na dogajanje v svetu so si pogosto zelo podobni," je izjavil ruski predsednik.

To je bilo njuno prvo srečanje v živo. Do zdaj sta se voditelja slišala le po telefonu.