V terorističnih napadih junija 2017 je umrlo 17 ljudi. Foto: EPA
V terorističnih napadih junija 2017 je umrlo 17 ljudi. Foto: EPA

Sodišče je razsodbo podalo na osnovi tožb, ki so jih vložile družine treh ubitih in šestih ranjenih ljudi v napadih v Teheranu junija 2017. Tarči napadov sta bila poslopje iranskega parlamenta in mavzolej nekdanjega voditelja Irana ajatole Homeinija, skupno pa je umrlo 17 ljudi.

Sodišče je odločilo, da je odškodnina v višini 9,95 milijona dolarjev potrebna za finančno škodo, 104 milijoni za bolečine prizadetih, še 199 milijonov pa za kazensko odškodnino – skupno torej slabih 313 miijonov dolarjev.

Napade je izvedla skrajna Islamska država. Foto: EPA
Napade je izvedla skrajna Islamska država. Foto: EPA

Med obsojenimi v tem primeru so vlada ZDA, Barack Obama, nekdanji predsednik ZDA George W. Bush, Osrednje poveljstvo ameriških sil (CENTCOM) in njegov nekdanji poveljnik Tommy Franks, CIA, finančno ministrstvo, orožarski gigant Lockheed Martin in skupina American Airlines.

Nobeden od omenjenih naj ne bi imel premoženja pod iranskim nadzorom, ki bi ga lahko Teheran zasegel, sodišče pa ni navedlo, kako namerava odškodnino izterjati, poroča Al Jazeera.

"Ključna vloga" ZDA pri vzpostavljanju terorističnih skupin

Zakaj točno Iran za napade IS-a krivi ZDA?

Pogreb žrtev. Foto: EPA
Pogreb žrtev. Foto: EPA

Sodišče se na spletni strani sklicuje na izjave ameriških predstavnikov glede "ključne" vloge, ki so jo ZDA odigrale pri “organiziranju in vodenju terorističnih skupin”, novice in podatke, objavljene v ameriških medijih, ter knjige in govore ameriških predstavnikov, ki razpravljajo o "vlogi Cie pri oblikovanju terorističnih skupin”, vključno z IS-jem.

Sodišče je tudi navedlo, da je sodbo sprejelo kot odgovor na številne razsodbe ameriških sodišč v zadnjih letih, ki so za "teroristične" napade okrivile Iran, in naložile plačilo odškodnine iz zaseženega iranskega premoženja.

“Ker je to kršenje imunitete iranske vlade, so tudi iranska sodišča presojala o vrsti primerov proti ameriški vladi in ameriškim predstavnikom ter izdala pravne odločitve, kar bomo počeli še naprej," je zapisalo sodišče.