Dim v mestu Tir na jugu Libanona. Foto: Reuters
Dim v mestu Tir na jugu Libanona. Foto: Reuters

Izraelska vojska bo kmalu delovala na obalnem območju južno od reke Awali, je na družbenih omrežjih napovedal njen tiskovni predstavnik Avičaj Adrae. Pred tem je vojska sporočila, da so njene letalske sile danes v Libanonu v roku ene ure napadle skupno 120 ciljev Hezbolaha, vključno s cilji elitne enote Radwan.

Libanonsko šiitsko gibanje je medtem po lastnih navedbah že drugič danes izstrelilo val raket proti Izraelu, natančneje proti območju severno od Haife. Podrobnosti skupina ni podala, je pa pred tem sporočila, da je danes z raketami in topništvom napadla tudi položaje izraelske vojske v dveh vaseh na libanonsko-izraelski meji.

Bombardiranje Bejruta

Izraelska vojska je spet bombardirala glavno mesto Libanona, kjer naj bi v predmestju Dahija zadela skladišča orožja. Al Džazira poroča, da je predmestje Dahija, kjer je živelo okoli 700.000 ljudi, skoraj povsem prazno, napadi nanj pa se vrstijo dan in noč, pri čemer reševalci ne morejo vstopiti, da bi preverili, koliko ljudi je ranjenih oziroma mrtvih.

Tarče izraelskih napadov so bili tudi kraji na jugu Libanona in na območju doline Bekaa v vzhodnem delu države.

Kot je sporočilo libanonsko ministrstvo za zdravje, je bilo v dveh nedeljskih izraelskih zračnih napadih na mesti Kajfun in Kmatije južno od Bejruta ubitih najmanj 12 ljudi, tudi trije otroci. Ranjenih je bilo več kot 24 ljudi.

V nedeljo zvečer je izraelska vojska pred novimi napadi izdala nove ukaze za evakuacijo prebivalcev južnega Bejruta.

Sorodna novica Od vdora Hamasa in trditve Izraela o samoobrambi do sojenja zaradi verjetnosti genocida in vojne

Medtem je Hezbolah sporočil, da je izstrelil več raket na izraelsko vojaško oporišče Karmel južno od Hajfe in oporišče Nimra zahodno od Tiberiasa.

Izraelski mediji poročajo, da je bilo v teh napadih ranjenih najmanj 11 ljudi. Po poročilih je pet raket, ki jih ni prestregla zračna obramba, padlo v središče Hajfe, pomembnega pristaniškega mesta z vojaško prisotnostjo in okoli 300.000 prebivalcev.

V manj kot dveh tednih okrepljenih spopadov med izraelsko vojsko in Hezbolahom je pred nasiljem iz Libanona v Sirijo po podatkih libanonske vlade pobegnilo že več kot 400.000 ljudi. Med njimi je več kot 300.000 sirskih beguncev, ki so pred časom zaradi državljanske vojne v domovini pobegnili v Libanon.

V Gazi napad na šolo, mošejo, bolnišnico

Izrael ob tem nadaljuje napade na Gazo, od koder poročajo o najmanj 26 mrtvih in 93 ranjenih v nedeljskih zračnih napadih na mošejo in šolo, v katero so se zatekli razseljeni Palestinci. Izraelska vojska je sporočila, da je napadla "Hamasovi teroriste".

Vojska je bombardirala tudi bolnišnico Mučeniki Al Akse v osrednji Gazi, pri čemer je bilo ranjenih 11 razseljenih ljudi, ki so bivali v šotorih na območju bolnišnice. Vojska je sporočila, da je na območju bolnišnice napadla pripadnike Hamasa.

Izrael je sporočil, da je v zadnjem letu v Gazi bombardiral več kot 40.000 ciljev. Odkrili naj bi 4700 predorov oziroma jaškov in uničili 1000 izstrelišč raket.

Izraelska vojska je sporočila, da je bilo v spopadih v Gazi od 7. oktobra ubitih 346 njenih pripadnikov, ranjenih naj bi jih bilo 4576.

Vojska je še sporočila, da je do zdaj vpoklicala 300.000 rezervistov, pri čemer jih je skoraj polovica starih od 20 do 29 let.

Izrael je Gazo, ki je pod njegovo okupacijo od leta 1967, v zadnjem letu povsem razdejal, skoraj vseh 2,3 milijona prebivalcev je razseljenih, po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje pa je bilo v Gazi ubitih okoli 42.000 ljudi, od tega okoli 16.500 otrok.

Javljanje Karmen W. Švegl iz Libanona